Skip to main content

Ισραήλ: Τι είναι ο αυτόνομος πόλεμος, που θέλει να…κερδίσει

Προϋπολογισμος ρεκόρ για οπλικά συστήματα  που μπορούν να δράσουν χωρίς ανθρώπινο έλεγχο.

«Υπερδύναμη» στον αυτόνομο πόλεμο σκοπεύει να γίνει το Ισραήλ δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας, προβλέποντας εξελίξεις και βελτιστοποιημένη λήψη αποφάσεων μάχης, χρησιμοποιώντας τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τα βήματα για εκμετάλλευση των ραγδαίων εξελίξεων στην ΤΝ περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου οργανισμού στρατιωτικής ρομποτικής στο υπουργείο, και προϋπολογισμό ρεκόρ για σχετική έρευνα και ανάπτυξη φέτος, δήλωσε ο στρατηγός εν αποστρατεία Εγιάλ Ζαμίρ.

Ο αυτόνομος πόλεμος αφορά, αυτόνομα οπλικά συστήματα  που μπορούν να δράσουν χωρίς ανθρώπινο έλεγχο. Σε μια τέτοια περίπτωση, αλγόριθμοι και μη επανδρωμένες πλατφόρμες “επιφορτίζονται” με τη λήψη αποφάσεων για να διαμορφώσουν συνθήκες υπεροχής.

«Υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν την ΤΝ ως την επόμενη επανάσταση στη μορφή του πολέμου στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Ζαμίρ στη Herzliya Conference, ένα ετήσιο διεθνές φόρουμ για την ασφάλεια.

Κατονόμασε τον Παραγωγικό Προεκπαιδευμένο Μετασχηματιστή (Generative Pre-trained Transformer – GPT) και τη Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial General Intelligence – AGI) ως τους κλάδους βαθιάς μάθησης που συζητούνται από πολιτικές βιομηχανίες ΤΝ οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν εντέλει στρατιωτικές εφαρμογές.

Αυτές, είπε ο Ζαμίρ, περιλαμβάνουν ενδεχομένως «την ικανότητα μιας πλατφόρμας να πλήττει κατά σμήνη ή συστημάτων μάχης να επιχειρούν ανεξάρτητα, την ικανότητα να συγχωνεύονται δεδομένα και να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις, σε κλίμακα μεγαλύτερη από ποτέ».

Το υπουργείο αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς για τη χρηματοδότηση της ΤΝ.

Υποβρύχιο και τζιπ επιτήρησης

Ο ισραηλινός στρατός αποκάλυψε ορισμένα από τα αυτόνομα συστήματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Το 2021, ανέφερε πως ρομποτικά τζιπ επιτήρησης θα βοηθούσαν τις περιπολίες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό τον μήνα, η κρατική Israel Aerospace Industries αποκάλυψε ένα αυτόνομο υποβρύχιο συλλογής πληροφοριών, το οποίο, είπε, έχει ήδη συμπληρώσει «χιλιάδες ώρες» σε επιχειρήσεις.

Το αυτόνομο υποβρύχιο μπορεί να εκτελέσει σημαντικό μέρος των λειτουργιών ενός επανδρωμένου υποβρυχίου, για περιόδους αρκετών εβδομάδων, με ελάχιστο κόστος και συντήρηση, χωρίς να χρειάζεται χειριστές επί του σκάφους. Όπως τα επανδρωμένα υποβρύχια μπορεί να συλλέγει πληροφορίες πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, να ανιχνεύσει υποβρύχια,  να καταγράψει το ηχητικό αποτύπωμα στόχων καθώς και να αναζητήσει και να ανιχνεύσει ναυτικές νάρκες στον βυθό της θάλασσας.

Ο Εγιάλ απέδωσε επιτεύγματα του Ισραήλ στον πόλεμο στον κυβερνοχώρο –που θεωρείται ευρέως πως έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων– σε «ορθή και έγκαιρη διάκριση των αμυντικών, οικονομικών, εθνικών και διεθνών διαστάσεων».

Παρομοίως, είπε, «η αποστολή μας είναι να μετατρέψουμε το Κράτος του Ισραήλ σε μια υπερδύναμη στην ΤΝ και να είμαστε στην καρδιά ενός πολύ περιορισμένου αριθμού παγκόσμιων δυνάμεων που βρίσκονται σε αυτό το κλαμπ».