Skip to main content

ΗΠΑ: Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο

Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 375 εκατ. δολαρίων, προς την Ουκρανία ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 375 εκατ. δολαρίων, προς την Ουκρανία, δηλώνοντας παράλληλα στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ουκρανό ηγέτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7, δήλωσε πως το πακέτο της στρατιωτικής βοήθειας θα περιλάβει πυρομαχικά, πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιωτική εκπαίδευση.

«Μαζί με ολόκληρη την G7, στηρίζουμε την Ουκρανία και υπόσχομαι ότι δεν θα πάμε πουθενά», είπε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι.

Στη συνάντηση, ο Μπάιντεν τόνισε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεισφέρει στην οικοδόμηση της μακροπρόθεσμης ικανότητας της Ουκρανίας να αμύνεται και να αντιστέκεται στη ρωσική επιθετικότητα, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Για το σκοπό αυτό, ο Μπάιντεν συζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην πρωτοβουλία αρκετών χωρών της Δύσης για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς όπως το F-16, ανέφερε επίσης.

Απί την πλευρά του, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για το νέο πακέτο και για την οικονομική βοήθεια, που ανέρχεταθ συναολικά σε 37 δισ. δολάρια μέχρι σήμερα, ανέφερε το γραφείο του.

Σολτς: Το πρόγραμμα εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων σε F-16 στέλνει μήνυμα στη Ρωσία

Το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα για την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων σε μαχητικά F-16 στέλνει σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν θα πρέπει να ελπίζει πως θα επιτύχει στους στόχους της στην Ουκρανία, ακόμη κι αν φιλοδοξεί να παρατείνει την εισβολή στη γειτονική της χώρα, τόνισε σήμερα ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.