Skip to main content

G7: Έκκληση για εποικοδομητικό διάλογο, αλλά και προειδοποιήσεις προς την Κίνα

Kenny Holston/Pool via REUTERS

Η Ομάδα των Επτά καλεί την Κίνα «να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει την επίθεσή της» κατά της Ουκρανίας

Κάλεσμα στο Πεκίνο «να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει την επίθεσή της» εναντίον της Ουκρανίας, απηύθυναν οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), που συνεδριάζουν στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θέλουν «εποικοδομητικές και σταθερές» σχέσεις με την Κίνα.

«Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο) επισημαίνοντας «τη σημασία του ειλικρινούς διαλόγου» με τις κινεζικές αρχές.

Kyodo via REUTERS

Η δήλωση αυτή αποτελεί καρπό διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, που προτείνουν μια πιο αυστηρή θέση με φόντο αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα, και άλλες, στην ευρωπαϊκή πλευρά, που επιμένουν ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε κλίμα «αντιπαράθεσης» με τη γιγάντια ασιατική χώρα. «Είναι απαραίτητο να συνεργασθούμε με την Κίνα, δεδομένων του ρόλου της στη διεθνή κονότητα και του μεγέθους της οικονομίας της, πάνω στις παγκόσμιες προκλήσεις καθώς και στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος», εκτιμά η G7, η οποία συνεδριάζει μέχρι αύριο, Κυριακή, στη Χιροσίμα.

«Καλούμε την Κίνα να προσέλθει σε διάλογο μαζί μας, μεταξύ άλλων και στους κόλπους διεθνών φόρουμ, πάνω σε θέματα όπως η κλιματική κρίση και η κρίση της βιοποικιλότητας», προσθέτει η G7. Η Ομάδα των Επτά υπογραμμίζει επίσης ότι δεν επιδιώκει μια πολιτική που να είναι σχεδιασμένη για να βλάψει την Κίνα ή να εμποδίσει την οικονομική πρόοδό της.

Ωστόσο, οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις και η Ιαπωνία προειδοποιούν τις κινεζικές αρχές σε πολλά σημεία. «Καλούμε την Κίνα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεσή της και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», υπογράμμισαν οι ηγέτες της G7.

Το Πεκίνο παραμένει πράγματι ένας σύμμαχος της Μόσχας και ουδέποτε καταδίκασε τη ρωσική εισβολή. «Ενθαρρύνουμε την Κίνα να υποστηρίξει μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας», «μεταξύ άλλων και μέσω του απευθείας διαλόγου της με την Ουκρανία», αναφέρουν οι χώρες της G7.

Επαναλαμβάνουν επίσης την «αντίθεσή» τους σε κάθε κινεζική «στρατιωτικοποίηση» στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, διαβεβαιώνοντας πως «δεν υφίσταται νόμιμη βάση» για «τις επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» της χώρας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Στο θέμα της Ταϊβάν, επιμένουν στην έκκλησή τους για «μια ειρηνική λύση» των διενέξεων με το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί αυτό το νησί μία από τις επαρχίες του, την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με την υπόλοιπη επικράτειά του μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949. Η θέση των μελών της G7 σχετικά με την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει, ξεκαθαρίζουν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, DPA