Skip to main content

Η «τυχερή μέρα» της Ουκρανίας, όταν αποκαλύφθηκε το λογιστικό λάθος του Πενταγώνου

Πώς άνοιξε ο δρόμος για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην εμπόλεμη χώρα από τις ΗΠΑ

Σε καλό θα βγει τελικά για την Ουκρανία το λογιστικό λάθος του Αμερικανικού Πενταγώνου, το οποίο υπερκοστολόγησε κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια τον αμερικανικό εξοπλισμό που στάλθηκε στην εμπόλεμη χώρα. Το σφάλμα, ανοίγει τον δρόμο στο Υπουργείο Άμυνας να στείλει ακόμη περισσότερα όπλα, χωρίς να υποχρεούται να ζητήσει από το Κογκρέσο έξτρα κονδύλια.

Η απελευθέρωση περισσότερων χρημάτων για όπλα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η Ουκρανία βρίσκεται ένα βήμα πριν την- πολυαναμενόμενη- αντεπίθεση, η οποία θα απαιτήσει την μέγιστη στρατιωτική βοήθεια που μπορεί να λάβει.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη διαμαρτυρηθεί, ότι για την καθυστέρηση της επιχείρησης ευθύνεται το γεγονός ότι δεν είχε εξασφαλιστεί το απαιτούμενο στρατιωτικό υλικό.

Πώς προέκυψε το λάθος

Το Πεντάγωνο επέλεξε να διαθέσει οπλικά συστήματα από τα υπάρχοντα -και γηραιότερα- αποθέματα επειδή θα τα έστελνε συντομότερα στην Ουκρανία

Το λογιστικό λάθος προέκυψε, καθώς οι αρμόδιοι υπολόγισαν την αξία τους σαν να ήταν καινούρια.

Ακόμη ψάχνουν το ακριβές ποσό

Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι το Πεντάγωνο ακόμη δεν έχει σαφή εικόνα τους ακριβούς ύψους του υπερβάλλοντος ποσού.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως ο αρμόδιος επιθεωρητής έχει ζητήσει από τις στρατιωτικές υπηρεσίες να επανεξετάσουν όλα τα προηγούμενα πακέτα βοήθειας προς την Ουκρανία χρησιμοποιώντας τα ορθά στοιχεία κόστους.

Η ανακοίνωση της Πέμπτης για την υπερκοστολόγηση, έρχεται σε μια στιγμή που το Πεντάγωνο δέχεται αυξημένες πιέσεις από το Κογκρέσο να λογοδοτήσει για τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει στείλει σε όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό στην Ουκρανία.  Κάποιοι βουλευτές εκφράζουν αμφιβολίες για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί η δαπανηρή υποστήριξη.

Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία σχεδόν 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού έχει διατεθεί σε οπλικά συστήματα, εκατομμύρια πυρομαχικά, σφαίρες , ραντάρ και άλλον εξοπλισμό που αντλήθηκαν από τα αποθέματα του Πενταγώνου

Μέλη του Κογκρέσου έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τους επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας να διασφαλίζουν ότι η βοήθεια στην Ουκρανία δεν γίνεται αντικείμενο διαφθοράς ή ότι δεν καταλήγει σε λάθος χέρια.

Το Πεντάγωνο έχει δηλώσει ότι διαθέτει ένα “ισχυρό πρόγραμμα” για την παρακολούθηση της βοήθειας.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου δήλωσε ότι το γραφείο του δεν έχει βρει στοιχεία ότι κάποια από τα δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και βοήθεια προς την Ουκρανία έχουν χαθεί λόγω διαφθοράς ή έχουν διοχετευθεί σε λάθος πρόσωπα.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι γίνονται έρευνες που βρίσκονται “μόνο στα αρχικά τους στάδια”.

naftemporiki.gr