Skip to main content

Βρετανία: Ρίσι Σούνακ και Αξάτα Μούρτι έχασαν 200 εκατ. λίρες σε ένα χρόνο

REUTERS/Androniki Christodoulou

Η πτώση στον πλούτο τους οφείλεται στη διολίσθηση της τιμής της μετοχής της Infosys.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και η σύζυγός του Αξάτα Μούρτι είναι από τους πλουσίοτερους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έγιναν όμως φτωχότεροι πέρυσι, σύμφωνα με την λίστα των Sunday Times.

Ο Σούνακ και η σύζυγός του έκαναν το ντεμπούτο τους στη Rich List- η οποία κατατάσσει τους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας- το 2022 χάρη στο μερίδιο σχεδόν 1% που κατέχει η Μούρτι στην ινδική εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής «Infosys», την οποία συνίδρυσε ο πατέρας της.

Για φέτος η καθαρή τους περιουσία εκτιμάται σε 529 εκατ. λίρες, από 730 εκατ. λίρες το 2022. Η περιουσία τους μειώθηκε κατά 201 εκατ. λίρες συγκριτικά με το επίπεδο που ήταν πριν από 12 μήνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχασαν κατά μέσο όρο 500.000 λίρες στερλίνες την ημέρα τον περασμένο χρόνο.

Η πτώση στον πλούτο τους οφείλεται στη διολίσθηση της τιμής της μετοχής της Infosys, η οποία υποχώρησε κατά πάνω από το ένα πέμπτο κατά τη διάρκεια του 2022, μιας και «φρέναρε» η λατρεία για τις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών.

Σήμερα το μερίδιο της Μούρτι στην εταιρεία πληροφορικής του πατέρα της υπολογίζεται ότι αξίζει 481,2 εκατ. λίρες, ποσό που είναι μειωμένο κατά 208,8 εκατ. λίρες σε σχέση με την αξία του πέρυσι.

Το μερίδιο ωστόσο στην Infosys παραμένει το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο των Σούνακ και Μούρτι, σύμφωνα πάντα με τους Sunday Times, που κατατάσσει το ζευγάρι στην 275η θέση της λίστας των πλουσιότερων Βρετανών. Πέρυσι είχαν βρεθεί στην 222η θέση.

«Τα προσοδοφόρα μερίδια της Μούρτι από την Infosys όλα αυτά τα χρόνια υπερβαίνουν κατά πολύ τα κέρδη του ίδιου του πρωθυπουργού», αναφέρουν οι Sunday Times, προσθέτοντας: «Δημοσίευσε οικονομικές καταστάσεις που έδειχναν ότι κέρδισε λίγο λιγότερο από 2 εκατομμύρια λίρες το 2021/22, περισσότερο από 50 φορές πάνω από τον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. (Η οικονομική κατάσταση) Περιλάμβανε τους μισθούς του ως υπουργός και πρωθυπουργός, καθώς και αποδόσεις από το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο και άλλα απροσδιόριστα ”κέρδη”. Για όλα αυτά πλήρωσε φόρο 432.493 λίρες, σύμφωνα με πληροφορίες από τον σύμβουλό του για τα περιουσιακά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση».