Skip to main content

Ουκρανία: Νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων την Παρασκευή

Φωτ. αρχείου (REUTERS/Stringer)

Δεν υπήρξαν αναφορές για χτυπήματα σε υποδομές ή πολιτικούς στόχους και δεν υπάρχουν ενδείξεις για απώλειες.

Πολιτική θύελλα και αποχώρηση στο παρά 5′ πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευή εναντίον ουκρανικών πόλεων.

Οι ουκρανικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες ότι η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για άλλη μια νύχτα στην πρωτεύουσα Κίεβο και σε άλλες πόλεις της χώρας, καθώς συνεχίστηκαν οι εντατικές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ημερών.

Σειρήνες ηχούσαν μέσα στη νύχτα στο Κίεβο και άλλους δήμους.  Οι ειδοποιήσεις επεκτάθηκαν σε όλες τις περιοχές της χώρας για περίπου μία ώρα από τις 02:00 τοπική ώρα, αναφέρει το Reuters.

Ορισμένες περιοχές, όπως η Λβιβ και η Ρίβνε (δυτικά), καθώς και ηΧερσώνα (νότια), ανέφεραν αργότερα εκρήξεις.

Ωστόσο, δεν υπήρξαν αναφορές για χτυπήματα σε υποδομές ή πολιτικούς στόχους και δεν υπάρχουν ενδείξεις για απώλειες καθώς έληξε ο συναγερμός στο Κίεβο και στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν διαδοχικές επιθέσεις με drones προς την πρωτεύουσα. Πρόκειται για την δέκατη επίθεση αυτόν τον μήνα και η δεύτερη σε λιγότερο από 24 ώρες.

«Αυτή η τακτική του Κρεμλίνου είναι μια προσπάθεια να συντρίψουν τις αντιαεροπορικές μας δυνάμεις και να ασκήσουν ψυχολογική πίεση στους πολίτες. Αυτό δεν θα γίνει!», τόνισε μέσω Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας Σερχίι Πόπκο. «Όλοι οι αεροπορικοί στόχοι που στάλθηκαν προς το Κίεβο καταστράφηκαν από τις αντιαεροπορικές μας άμυνες».

Νωρίτερα, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε πως κάποιοι στόχοι καταρρίφθηκαν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την άλλη, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως βομβαρδίστηκε με ρουκέτες η πόλη Ντονιέτσκ, που ελέγχεται από φιλορώσους. Δεν έδωσε πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.