Skip to main content

Σεισμός 7,7 βαθμών νοτιοανατολικά της Νέας Καληδονίας

Προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε περιοχή νοτιοανατολικά των νήσων Λογιοτέ της Νέας Καληδονίας, ανακοίνωσαν οι αρχές και το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS).

Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS), ο σεισμός έγινε σε βάθος 37 χιλιομέτρων σε απόσταση 333,8 χιλιομέτρων από τις ακτές της Νέας Καληδονίας.

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό (PTWC) εξέδωσε προειδοποίηση για τον κίνδυνο σεισμικών θαλάσσιων κυμάτων, που είναι «πιθανό» να φθάσουν σε ακτίνα ως και 1.000 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο.

«Με βάση τις προκαταρκτικές παραμέτρους του σεισμού επικίνδυνα κύματα τσουνάμι είναι πιθανό ν πλήξουν ακτές σε απόσταση ως και 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο», τόνισε το PTWC σε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο του. Κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών που απειλούνται να επαγρυπνούν. Διευκρίνισε πως υπάρχει κίνδυνος για τη Νέα Καληδονία, τα νησιά Φίτζι και το Βανουάτου. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας ανέφερε πως απειλείται η νήσος Λόρδος Χάου· στη Νέα Ζηλανδία, οι αρχές περιορίστηκαν να αναφέρουν πως ακόμη αποτιμούν τον κίνδυνο.

Απομακρύνονται εσπευσμένα πολίτες από τις ακτές

Μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και πυροσβέστες απομάκρυναν εσπευσμένα όλους όσοι βρίσκονταν στις ακτές της Νέας Καληδονίας, εξαιτίας της προειδοποίησης για τσουνάμι, ανακοίνωσε αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας.

Ενεργοποιήθηκαν σειρήνες προειδοποίησης του πληθυσμού για τον κίνδυνο τσουνάμι και οι πολίτες κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τα παράλια, εξήγησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο συνταγματάρχης Μαρκί Λετσιά, ο διευθυντής της πολιτικής προστασίας της Νέας Καληδονίας.

Νωρίτερα, μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε πως οι αρχές εκκένωναν παραλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ