Skip to main content

Πτώση αεροσκάφους στην Κολομβία: Παιδιά επέζησαν 16 ημέρες στη ζούγκλα

Colombian Air Force/Handout via REUTERS

Αναφορές αλλά και σύγχυση ότι βρέθηκαν ζωντανά και καλά στην υγεία τους.

Τέσσερα παιδιά που αγνοούνταν μετά τη συντριβή του αεροσκάφους τους στη ζούγκλα της Κολομβίας, πριν από δύο εβδομάδες, εντοπίστηκαν ζωντανά και καλά στην υγεία τους, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.

Το ελαφρύ αεροσκάφος Cessna 206 στο οποίο επέβαιναν πετούσε από την Αραρακουάρα, βαθιά στη ζούγκλα του Αμαζονίου στη νότια Κολομβία, προς το Σαν Χοσε ντελ Γουαβιάρε, όταν εξαφανίστηκε το πρωί της 1ης Μαΐου. Ο πιλότος του είχε αναφέρει νωρίτερα προβλήματα στον κινητήρα.

Μετά από μια τεράστια έρευνας, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 στρατιώτες, το αεροπλάνο εντοπίστηκε τελικά τη Δευτέρα, δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνισή του.

Η μητέρα τους, ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης εντοπίστηκαν νεκροί στο σημείο της συντριβής στην επαρχία

Τα πτώματα του πιλότου, του συγκυβερνήτη και της 33χρονης Magdalena Mucutuy, μητέρας των τεσσάρων παιδιών, βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής στην επαρχία Κακέτα. Όμως τα παιδιά, ηλικίας 4, 9 και 13 ετών και ένα μωρό 11 μηνών, δεν βρέθηκαν πουθενά. Οι ομάδες έρευνας, ωστόσο, βρήκαν στοιχεία που υποδείκνυαν ότι τα παιδιά, που προέρχονται από την ομάδα των ιθαγενών Χουϊτότο, επέζησαν από τη συντριβή.

Μάλιστα πιστεύεται ότι οι γνώσεις των ιθαγενών Χουϊτότο για τα φρούτα και την ζωή στη ζούγκλα έσωαν στα μικρά παιδιά περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

Με το φόβο ότι τα παιδιά περιπλανιόντουσαν όλο και πιο βαθιά στη ζούγκλα, ο στρατός επιστράτευσε ελικόπτερα που έπαιξαν ένα ηχογραφημένο μήνυμα από τη γιαγιά τους στη γλώσσα Χουϊτότο που τους προέτρεπε να μείνουν στη θέση τους.

Η έρευνα όμως παρεμποδίστηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή, αλλά την Τετάρτη το Ινστιτούτο για την Παιδική Πρόνοια της Κολομβίας ανέφερε στον πρόεδρο της Κολομβίας ότι είχε λάβει αναφορές «από το πεδίο» ότι τα παιδιά είχαν βρεθεί από ντόπιους. Ο Γκουστάβο Πέτρο έγραψε έπειτα στο Twitter τα νέα, λέγοντας ότι τα παιδιά εντοπίστηκαν «μετά από επίπονη έρευνα».

Στο μεταξύ όμως επικράτησε σύγχυση καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας δήλωσαν ότι δεν έχουν ακόμη καταφέρει να έρθουν οι ίδιοι σε επαφή με τα παιδιά «λόγω των δύσκολων μετεωρολογικών συνθηκών και του δύσκολου εδάφους» – και δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την είδηση ​​της διάσωσής τους.

Παράλληλα, η Avianline, ένας τοπικός χειριστής αεροπλάνων στην οποία ανήκει το αεροπλάνο που συνετρίβη, εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι είχε λάβει επίσης αναφορές ότι τα παιδιά είχαν βρεθεί από ιθαγενείς της περιοχής. Ένας από τους πιλότους που προσγειώθηκε σε μια κοινότητα κοντά στο σημείο της συντριβής, ενημερώθηκε ότι οι ντόπιοι εκεί είχαν επικοινωνήσει μέσω ασυρμάτου από μια απομακρυσμένη τοποθεσία που ονομάζεται Ντουμαρ δηλώνοντας ότι είχαν βρεθεί τα παιδιά.

Την είδηση της διάσωσης ανέφεραν ακόμα και τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.