Skip to main content

Αποκαλύφθηκαν τα μυστικά τούνελ κάτω από το παλάτι του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα

Business Insider

Σε κοινή θέα στο Διαδίκτυο οι δύο μυστικές σήραγγες κάτω από το παλάτι του Ρώσου προέδρου

Θα πίστευε κανείς ότι οι αρχιτέκτονες που σχεδίασαν το παλάτι του Βλαντίμιρ Πούτιν σκέφτηκαν τα πάντα.

Εξάλλου, το συγκρότημα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με θέα στη Μαύρη Θάλασσα, έχει κάθε πολυτέλεια που θα μπορούσε ενδεχομένως να επιθυμήσει ένας ηγέτης. Όπως αποκάλυψε η έρευνα του Αλεξέι Ναβάλνι, το παλάτι έχει τη δική του εκκλησία, κελάρι κρασιών και καζίνο. Διαθέτει lounge με ναργιλέ και στύλο για στρίπερ, ακόμη και παγοδρόμιο για τα παιχνίδια χόκεϊ που αρέσει στον Πούτιν να παίζει με τους φίλους του. Είναι δε αποκλεισμένο από τη χώρα που κυβερνά χάρη σε 17.000 στρέμματα δασικής έκτασης και μια ειδική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Παρόλα αυτά η κατασκευαστική που έχτισε αυτό το παλάτι φαίνεται να παραμέλησε μια κρίσιμη λεπτομέρεια. Δεν κατάφερε να κρύψει σχέδια που έδειχναν δύο περίτεχνες σήραγγες να τρέχουν κάτω από το συγκρότημα του παλατιού – σχέδια που κάθε σοβαρός μηχανισμός κρατικής ασφάλειας θα πολεμούσε με νύχια και με δόντια για να κρατήσει μυστικά.

Τα σχέδια αυτά αναρτήθηκαν δημόσια στο ρωσικό διαδίκτυο. Η Metro Style, ένας πλέον ανενεργός εργολάβος, δημοσίευσε τα διαγράμματα στον ιστότοπό της για να παρουσιάσει τη δουλειά της στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Ήταν προσβάσιμα σε όλους στο διαδίκτυο μέχρι το 2016.

Σήμερα, το Buisiness Insider δημοσιεύει εκδόσεις των διαγραμμάτων με μεταφράσεις στην αγγλική γλώσσα, τις οποίες μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Το υπόγειο συγκρότημα κάτω από το παλάτι του Πούτιν αποτελείται από δύο ξεχωριστές σήραγγες που συνδέονται με έναν ανελκυστήρα που κατεβαίνει περίπου 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια δείχνουν ότι οι σήραγγες που περικλείονται από χοντρό σκυρόδεμα τροφοδοτούνται με αρκετό γλυκό νερό, εξαερισμό και εκτεταμένα καλώδια για την υποστήριξη των VIP επιβατών για μέρες ή εβδομάδες κάθε φορά.

Οι έξοδοι από αυτές τις σήραγγες είναι ορατές ακριβώς κάτω από το συγκρότημα των ανακτόρων, στον γυμνό βράχο που υψώνεται από την παραλία.

Η κάτω σήραγγα περιλαμβάνει έναν κινούμενο διάδρομο που οδηγεί στην έξοδο. «Αυτή η διάταξη της σήραγγας έχει όλα τα είδη ασφάλειας», είπε ο Thaddeus Gabryszewski, ένας δομικός μηχανικός εξοικειωμένος με αμυντικές κατασκευές που εξέτασε τα διαγράμματα για το Insider. «Υπάρχει ένα πυροσβεστικό σύστημα. Υπάρχει νερό, υπάρχει αποχέτευση. Αυτό προορίζεται για κάποιον που θέλει να επιβιώσει ή να διαφύγει».

Όλοι οι ηγέτες των πυρηνικών κρατών κάνουν σχέδια για ακραία απρόοπτα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ένα καταφύγιο έκτακτης ανάγκης κάτω από τον Λευκό Οίκο και το Mount Weather στη Βιρτζίνια. Όμως, σε αντίθεση με τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, το συγκρότημα της Μαύρης Θάλασσας χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικά κεφάλαια και παραμένει ιδιόκτητο. Φαίνεται ότι σκοπός του δεν είναι να διασφαλίσει τη συνέχεια ενός πολιτικού συστήματος όσο την επιβίωση ενός ατόμου.

Οι δύο σήραγγες έχουν μήκος περίπου 40 και 60 μέτρα, αντίστοιχα, και 6 μέτρα πλάτος, δημιουργώντας περίπου 6.500 τετραγωνικά πόδια δυνητικού χώρου διαβίωσης που φέρει σημάδια ότι είναι ανθεκτικός στις εκρήξεις.