Skip to main content

Ταϊβάν: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

REUTERS/Issei Kato

Η Ταϊβάν έγινε το 2019 η πρώτη χώρα στην Ασία που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Το κοινοβούλιο της Ταϊβάν ενέκρινε την Τρίτη νομοσχέδιο που παρέχει στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα να υιοθετούν από κοινού ένα παιδί με το οποίο κανένας από τους δύο δεν έχει συγγένεια, ξεπερνώντας ένα από τα τελευταία εμπόδια για την επίτευξη της πλήρους ισότητας του γάμου.

Η Ταϊβάν έγινε το 2019 η πρώτη χώρα στην Ασία που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αλλά σταμάτησε να παραχωρεί πλήρως ίσα δικαιώματα υιοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια.

Προηγουμένως, μόνο τα ετερόφυλα ζευγάρια και οι ανύπαντροι μπορούσαν να υιοθετήσουν παιδιά με τα οποία δεν έχουν βιολογική συγγένεια – δημιουργώντας μια κατάσταση όπου αν τα ομόφυλα ζευγάρια ήθελαν να υιοθετήσουν ένα παιδί, μόνο ο ένας από αυτούς μπορούσε να εγγραφεί ως νόμιμος γονέας του παιδιού, ακόμη και αν μοιράζονταν και οι δύο το βάρος της ανατροφής του.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που παραχωρήσαμε σήμερα δικαιώματα κοινής υιοθεσίας στα ζευγάρια του ίδιου φύλου», δήλωσε ο Φαν Γιουν, νομοθέτης του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που δρομολόγησαν τη νομική αλλαγή.

Πριν από τη νομική αλλαγή της Τρίτης, ορισμένα ομόφυλα ζευγάρια είχαν περάσει χρόνια αμφισβητώντας τις διακρίσεις στα δικαστήρια της Ταϊβάν. Σε μια απόφαση-ορόσημο τον περασμένο Ιανουάριο, ένα ζευγάρι ανδρών από την πόλη Kaohsiung κατάφερε να αμφισβητήσει με επιτυχία την απαγόρευση – όταν το δικαστήριο έκρινε ότι η δυνατότητα κοινής υιοθεσίας ήταν προς το συμφέρον του παιδιού τους.

Η νομική αλλαγή ήρθε εν μέσω αυξανόμενης ευαισθητοποίησης στην Ταϊβάν σχετικά με το τι χρειάζεται ακόμη για να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα στο γάμο – παρόλο που ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είχε νομιμοποιηθεί πριν από τέσσερα χρόνια.