Skip to main content

Washington Post: Ο Πριγκόζιν είχε προτείνει να αποκαλύψει στο Κίεβο θέσεις των ρωσικών δυνάμεων

REUTERS/Yulia Morozova

Σύμφωνα με διαρροές απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην πλατφόρμα Discord.

Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε προσφερθεί, στα τέλη Ιανουαρίου, να αποκαλύψει στην ουκρανική κυβέρνηση τη θέση των ρωσικών στρατευμάτων, σύμφωνα με τη Washington Post, που επικαλείται έγγραφα που διέρρευσαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην  πλατφόρμα Discord.

Γιατί όμως να κάνει κάτι τέτοιο;

Οι δυνάμεις της Wagner συμμετέχουν εδώ και μήνες στις μάχες για την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία. Οι συγκρούσεις έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αιματηρές και οι δύο πλευρές καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, οι απώλειες των δυνάμεων της Wagner θα μπορούσαν να ήταν σημαντικά λιγότερες εάν λάμβαναν τις απαραίτητες για τις μάχες προμήθειες. Γι’ αυτό και συχνά ασκεί δημόσια κριτική στη ρωσική ηγεσία που στερεί από τα στρατεύματά του αυτές τις προμήθειες. Μάλιστα στις 5 Μαΐου απείλησε να απομακρύνει τις δυνάμεις της Wagner από την πόλη.

Βέβαια παραμένει σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θα μπορούσε να θεωρήσει την προσφορά του Πριγκόζιν ως προδοσία, την ώρα μάλιστα που η συμπεριφορά του έχει αρχίσει να προκαλεί ενόχληση στο Κρεμλίνο. Μάλιστα, σύμφωνα με ανώνυμες ρωσικές πηγές από τον κύκλο του Πούτιν, ο Πριγκόζιν είναι πιθανό να έχει περάσει τις «κόκκινες γραμμές» του Κρεμλίνου και στο επόμενο παράπτωμά του θα εκκινήσει επιχείρηση δυσφήμισής του.

Η αποκάλυψη της Washington Post αφορά την περίοδο του Ιανουαρίου. Τότε, σύμφωνα με τα έγραφα που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, ο Πριγκόζιν προσφέρθηκε να αποκαλύψει στην ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων, τις οποίες το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να τους επιτεθεί. Σε αντάλλαγμα ζήτησε να αποσυρθούν οι ουκρανικές δυνάμεις από την περιοχή γύρω από το Μπαχμούτ.

Ο Πριγκόζιν μετέφερε αυτή την πρόταση στις επαφές του στη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, με τις οποίες διατηρεί μυστική επικοινωνία κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπως φαίνεται από τα έγγραφα που δεν καθιστούν σαφές ποιες θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων προσφέρθηκε να αποκαλύψει ο Πριγκόζιν.

Πάντως, σύμφωνα με την Washington Post, η Ουκρανία απέρριψε την προσφορά. «Δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Πριγκόζιν έχει μιλήσει πολλές φορές στην ουκρανική διεύθυνση πληροφοριών, γνωστή ως HUR. Ένας αξιωματούχος είπε ότι ο Πριγκόζιν έκανε την προσφορά για το Μπαχμούτ περισσότερες από μία φορές, αλλά το Κίεβο την απέρριψε επειδή οι αξιωματούχοι δεν εμπιστεύονται τον Πριγκόζιν και θεώρησαν ότι οι προτάσεις του θα μπορούσαν να ήταν ανειλικρινείς», αναφέρει χαρακτηριστικά.