Skip to main content

Η Βαλτική θέλει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό ενεργειακό δίκτυο

Παραμένουν κομμάτι του σοβιετικής εποχής δικτύου BRELL με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Οι χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και η Λιθουανία θέλουν να επισπεύσουν το σχέδιο που αφορά τη διακοπή της τροφοδοσίας της περιοχής σε ηλεκτρική ενέργεια από το ρωσικό δίκτυο.

Οι τρεις χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένουν κομμάτι του σοβιετικής εποχής δικτύου BRELL με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, και εξαρτώνται από ρωσικές εταιρίες για τον έλεγχο των συχνοτήτων και την εξισορρόπηση προσφοράς-ζήτησης.

Συμφώνησαν το 2018 να αποκοπούν από το BRELL και να συνδεθούν στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο έως τα τέλη του 2025, μέσω σύνδεσης με την Πολωνία. Αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά απαραίτητη μια επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος αυτού.

«Συμφωνούμε όλοι ότι χρειάζεται να κινηθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε τεχνικό επίπεδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισγιάνις Κάρινς σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Ταλίν με τις ομολόγους του της Εσθονίας και της Λιθουανίας. «Σίγουρα η πολιτική βούληση και η αποφασιστικότητα υπάρχουν από όλους εμάς».

Οι διαχειριστές δικτύου των τριών χωρών της Βαλτικής και το πολωνικό Ινστιτούτο Ηλεκτρομηχανολογίας αναμένεται να ολοκληρώσουν τη μελέτη για την αποσύνδεση έως τον Ιούνιο και στη συνέχεια θα εξεταστεί μια νέα ημερομηνία.

Η Λιθουανία δεν αγοράζει πλέον ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία και έχει με επιτυχία δοκιμάσει την ικανότητά της να αποσυνδεθεί από το ρωσικό δίκτυο τον Απρίλιο. Είχε δηλώσει ότι θα αποφασίσει στις 6 Αυγούστου, αφού εξετάσει τις σχετικές μελέτες, εάν θα αποκοπεί μονομερώς από το BRELL. Σύμφωνα με Λιθουανούς αξιωματούχους αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και το 2024.

«Δυστυχώς έχουμε άμεση εμπειρία για το πώς η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο την ενέργεια», δήλωσε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ούτε την ελάχιστη πιθανότητα η Ρωσία να εκμεταλλευθεί την εξάρτησή μας από τα δικά της δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην πλέον κρίσιμη στιγμή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ