Skip to main content

Wagner: Απειλές Πριγκόζιν κατά Μακρόν

Concord Press Service/via REUTERS

«Μπορούμε να βγάλουμε τα δόντια του Μακρόν και, γενικά, τα δόντια όλων όσων ρίχνουν λάσπη (στη Wagner)», είπε ο ιδρυτής της ομάδας.

Μετά την ρωσική ηγεσία της Άμυνας, σειρά για τα «βέλη» του επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν στράφηκαν προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Αφορμή στάθηκε το ψήφισμα που ενέκρινε η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, με το οποίο καλεί τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να εντάξουν τους Ρώσους μισθοφόρους της Wagner στον επίσημο κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το ψήφισμα, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό, εγκρίθηκε με ομόφωνη υποστήριξη σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Ερωτηθείς σχετικά από Ρώσους δημοσιογράφους, ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι η Wagner έσωζε ανθρώπους στην Κεντρική Αφρική από τους Γάλλους στρατιώτες, οι οποίοι «απλώς τους κορόιδευαν».

Μάλιστα πήγε ένα βήμα παραπέρα απειλώντας ευθέως τον Γάλλο πρόεδρο. «Μπορούμε να βγάλουμε τα σάπια δόντια από αυτά τα κακά στόματα με πένσες. Μπορούμε να βγάλουμε τα δόντια του Μακρόν και, γενικά, τα δόντια όλων όσων ρίχνουν λάσπη (στη Wagner)», είπε.

Οι μισθοφόροι της Wagner διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τις γεμάτες εντάσεις σχέσεις του Πριγκόζιν με τους Ρώσους αξιωματούχους, το πιο πρόσφατο παράδειγμα των οποίων είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα με την οργισμένη ανακοίνωσή του ότι αποχωρούν τα στρατεύματά του από το Μπαχμούτ, την οποία πήρε πίσω δύο μέρες μετά για να επιστρέψει εκ νέου χθες σε καταγγελτικούς τόνους.