Skip to main content

Eπικεφαλής Ευρωσοσιαλιστών: Το ΕΛΚ στρέφεται προς την ακροδεξιά, αδύνατον να συνεργαστούμε

EPA/OLIVIER HOSLET

Η Ιράτσε Γκαρθία-Πέρεθ θεωρεί ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα «ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή»

Η Ιρατσε Γκαρθία-Πέρεθ ήταν σαφής: οι κινήσεις του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προς συνεργασία με την ακροδεξιά ξεπερνούν την «κόκκινη γραμμή υπέρ της ΕΕ»  και οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) δεν μπορούν να συνεργαστούν μαζί τους.

Η επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών, σε συνέντευξή της στο EURACTIV Πολωνίας, τόνισε πως «ενώ η «παραδοσιακή» συνεργασία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλιστών & Δημοκρατών και Φιλελευθέρων πήγαινε καλά τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι απίθανο να συνεχιστεί μετά τις εκλογές της άνοιξης του 2024», κατηγορώντας το ΕΛΚ.

«Εάν αυτή η συμμαχία κινδυνεύει, είναι επειδή κάποιοι κινούνται προς μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση: προς την ακροδεξιά και τις πολιτικές δυνάμεις που δεν είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δήλωσε η Γκαρσία φωτογραφίζοντας τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο έχει επικρίνει αρκετές φορές.

Η ηγέτιδα του  S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε την ικανότητα του ΕΛΚ και του S&D να συνεργάζονται πάντα παρά τις πολιτικές διαφορές. Ωστόσο, η ίδια πρόσθεσε ότι η μόνη κόκκινη γραμμή του S&D είναι η συνεργασία με την ακροδεξιά, μια κόκκινη γραμμή που το ΕΛΚ «δυστυχώς ξεπέρασε».

Ο Βέμπερ προσπάθησε να χτίσει γέφυρες με τους Αδελφούς της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, οι οποίοι ανήκουν στην ευρωομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

Η συντηρητική ομάδα ECR, που είναι σήμερα η έκτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι κοντά στο να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα με 85 έδρες, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του 2024.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από EURACTIV

Διαβάστε επίσης

Υποκλοπές: Ψηφίζεται η έκθεση της PEGA – «Όχι» από το ΕΛΚ στις συστάσεις για την Ελλάδα