Skip to main content

ΠΟΥ: Λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό

Ο ΠΟΥ σήμανε για πρώτη φορά τον συναγερμό για την COVID-19 στις 30 Ιανουαρίου 2020. Έκτοτε, διατηρείτο το καθεστώς του υψηλότερου επιπέδου συναγερμού.

Η COVID-19 δεν αποτελεί πλέον μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΥ, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας ότι ο κορωνοϊός τελεί πλέον υπό επαρκή έλεγχο.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς το τέλος της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 6,9 εκατ. άνθρωποι.

Χθες, Πέμπτη, συνεδρίασε η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με αντικείμενο αν ο κορωνοϊός εξακολουθεί να αποτελεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο ΠΟΥ σήμανε για πρώτη φορά τον συναγερμό για την COVID-19 στις 30 Ιανουαρίου του 2020. Έκτοτε και κάθε τρεις μήνες -σε κάθε συνάντηση της αρμόδιας επιτροπής- διατηρείτο το καθεστώς του υψηλότερου επιπέδου συναγερμού.

«Η COVID-19 δεν συνιστά πλέον μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε διεθνές επίπεδο», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εκτιμώντας ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε «τουλάχιστον 20 εκατομμύρια» θανάτους, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον επίσημο απολογισμό του Οργανισμού.

Η άρση του μέτρου είναι ένα σημάδι της προόδου που έχει σημειώσει ο κόσμος στην καταπολέμηση του ιού, αλλά ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η COVID-19 είναι εδώ για να μείνει, ακόμα κι αν δεν αποτελεί πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης.