Skip to main content

Βρετανία: Πρώτο τεστ αρνητικό για τον Ρίσι Σούνακ στις τοπικές εκλογές

REUTERS/Peter Cziborra

Πανωλεθρία των Συντηρητικών

Το Συντηρητικό Κόμμα υπέστη μεγάλες απώλειες στην πρώτη μεγάλη εκλογική δοκιμασία του Ρίσι Σουνάκ από τότε που έγινε ανέλαβε πρωθυπουργός στα τέλη του 2022.

Οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες την Πέμπτη για να εκλέξουν τοπικούς αντιπροσώπους σε 230 συμβούλια σε όλη την Αγγλία. Στα αποτελέσματα μέχρι στιγμής, οι Συντηρητικοί έχουν χάσει τον έλεγχο 10 συμβουλίων και περισσότερων από 200 εδρών, ενώ μπορεί και να χάσουν έως και 1.000 έδρες.

Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών δεν είναι πάντα ένας αξιόπιστος δείκτης. Η ψηφοφορία της Πέμπτης διεξήχθη μόνο σε μέρη της Αγγλίας – και η συμμετοχή είναι συχνά σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι για τις εθνικές εκλογές. Σημαίνει ότι τα αποτελέσματα, που εξακολουθούν να μετρώνται μέχρι την Παρασκευή, προσφέρουν μόνο μια μερική ματιά στις πολιτικές συνθήκες.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής φαίνονται ζοφερά για τους Τόρις, δίνοντας μια μικρή ώθηση στο Εργατικό Κόμμα εν όψει των εκλογών του 2024. Οι ειδικοί στις δημοσκοπήσεις προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι η αντιπολίτευση πρέπει να κάνει περισσότερα για να επισφραγίσει τη νίκη.

Σίγουρα όμως τα πρώτα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο Σουνάκ έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να αλλάξει την τύχη του κόμματός του μετά από ένα χαοτικό 2022

Μιλώντας σε υποστηρικτές στο Medway το πρωί της Παρασκευής, ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Σταρμερ είπε: «Μην κάνετε λάθος, βρισκόμαστε στην πορεία να έχουμε την πλειοψηφία στις επόμενες γενικές εκλογές».

Ο Σουνάκ αναγνώρισε μια «απογοητευτική» νύχτα σε ορισμένες περιοχές της χώρας, αλλά επέμεινε ότι το κόμμα του σημειώνει πρόοδο σε «βασικά πεδία μάχης εκλογών». Και πρόσθεσε: «Δεν ανιχνεύω καμία τεράστια κίνηση προς το Εργατικό Κόμμα ή ενθουσιασμό για την ατζέντα τους».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico, Bloomberg