Skip to main content

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ Ρώμης και Παρισιού- «Να ζητήσει συγγνώμη η γαλλική κυβέρνηση»

Αφορμή στάθηκαν τα σχόλια του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν.

Nέα διπλωματική κρίση έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρώμης και Παρισιού μετά τα σχόλια του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών που προκάλεσαν την αντίδραση της Ιταλίας και την ματαίωση της επίσκεψης του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών στο Παρίσι.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι θα έπρεπε να είχε ξυπνήσει πολύ νωρίς σήμερα το πρωί στο Παρίσι, αφού είχε συμμετάσχει σε δείπνο χθες το βράδυ με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά. Ο Ταγιάνι ακύρωσε την Πέμπτη την επίσκεψή του καθώς ενοχλήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος, νωρίτερα εκείνη την ημέρα, είπε ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι «ανίκανη να διαχειριστεί τα προβλήματα του μεταναστευτικού», εξηγεί το Politico. Σημειώνεται ότι στην Ιταλία καταγράφεται ρεκόρ αφίξεων από τη βόρεια Αφρική.

Ο Νταρμανέν συνέκρινε επίσης την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι με την επικεφαλής της ακροδεξιάς στη Γαλλία, τη Μαρίν Λεπέν. «Η ακροδεξιά έχει ένα ελάττωμα: ότι λέει ψέματα στον λαό», είπε.

«Οι προσβολές προς την κυβέρνηση και την Ιταλία από τον υπουργό Νταρμανέν είναι απαράδεκτα», έγραψε στο Twitter ο Ταγιάνι. Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι πήγε ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας ότι «δεν θα δεχθεί μαθήματα για τη μετανάστευση από όσους στέλνουν πίσω στην Ιταλία γυναίκες, παιδιά και άνδρες, ενώ θα συνεχίσει να φιλοξενεί δολοφόνους και τρομοκράτες που θα έπρεπε να επιστρέψουν στην Ιταλία», αναφερόμενος στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γαλλίας να μην εκδώσει Ιταλούς τρομοκράτες των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

Σε συνέντευξή του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην ένταση που έχει δημιουργηθεί, δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγνώμη προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση στις σχέσεις της με την Ιταλία.  «Ένας υπουργός Εξωτερικών δεν μπορεί να τολμήσει να κάνει αυτό που έκανε αυτός ο κύριος», σχολίασε ο Ταγιάνι στην Corriere della Sera. «Αν κάποιος εκτοξεύσει μια απρόκλητη προσβολή, το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να ζητήσει συγνώμη. Σε αυτή την περίπτωση (ο Νταρμανέν) προσέβαλε τους Ιταλούς, καθώς και την κυβέρνηση και την πρωθυπουργό», συνέχισε.

Οι γαλλο-ιταλικές σχέσεις έχουν περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα, υπενθυμίζει το Politico, προσθέτοντας ότι η νέα αντιπαράθεση ξέσπασε την ώρα που διπλωμάτες και στις δύο πλευρές των Άλπεων προσπαθούν να οργανώσουν μια επίσκεψη της Μελόνι στο Παρίσι. Αυτή η πρώτη επίσημη επίσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου ή τον Ιούνιο, κατά την περίοδο μεταξύ της συνόδου κορυφής της G7 (19-21 Μαΐου) και του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (29-30 Ιουνίου).

naftemporiki.gr