Skip to main content

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ένοχα για «συνωμοσία με σκοπό τη στάση» τέσσερα μέλη των «Proud Boys»

Μεταξύ των καταδικασθέντων βρίσκεται ο πρώην ηγέτης των «Proud Boys» Ενρίκε Τάριο.

Ένοχα για «συνωμοσία με σκοπό τη στάση» κρίθηκαν από δικαστήριο της Ουάσιγκτον τέσσερα μέλη της αμερικανικής ακροδεξιάς οργάνωσης «Proud Boys», τα οποία κατηγορούνταν για την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021

Μεταξύ των καταδικασθέντων βρίσκεται ο πρώην ηγέτης των «Proud Boys» Ενρίκε Τάριο. Βάσει του κατηγορητηρίου, μπορεί να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Όλοι τους κατηγορούνταν ότι, μαζί με το πλήθος των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έσπειραν το χάος στο Καπιτώλιο, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Οι καταδικαστικές αποφάσεις, έπειτα από μια δίκη που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις μήνες, θεωρούνται νίκη για το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο επιδιώκει να ασκήσει ποινικές διώξεις σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους με αφορμή τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. Πολλά μέλη μιας άλλης ακροδεξιάς οργάνωσης, των «Oath Keepers», έχουν ήδη καταδικαστεί.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν δηλώσει ένοχοι σε κατηγορίες που αφορούν τις ταραχές στο Καπιτώλιο ενώ περίπου 80 έχουν καταδικαστεί σε δίκες. Μεταξύ αυτών είναι ο ιδρυτής των «Oath Keepers» Στιούαρτ Ρόουντς και πολλά μέλη της οργάνωσής του.

Η δίκη των μελών των «Proud Boys» ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια δίκη ανάμεσα σε αυτές που ξεκίνησαν μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Ο εισαγγελέας ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως μια «δύναμη μάχης παραταγμένη πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ, έτοιμοι να διαπράξουν βία για λογαριασμό του» προκειμένου να ανατραπεί η εκλογική του ήττα το 2020.

Πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, έχασαν τη ζωή τους κατά τις ταραχές στο Καπιτώλιο, ενώ περισσότεροι από 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC