Skip to main content

Σουηδία: Προχώρησε στην αυστηροποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας

Ο νόμος ποινικοποιεί τη «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου.

Στην έγκριση ενός νέου νόμου προχώρησε σήμερα το κοινοβούλιο της Σουηδίας, ο οποίος απαγορεύει τις δράσεις που συνδέονται με εξτρεμιστικές οργανώσεις, ενισχύοντας έτσι την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της. Η αλλαγή αυτή ήταν απαίτηση της Τουρκίας προκειμένου να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο νόμος ποινικοποιεί τη «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ είχε δηλώσει ότι «διευρύνεται σημαντικά το πεδίο εφαρμογής του νόμου» σε σύγκριση με την προηγούμενη νομοθεσία. Ακόμη και μια απλή υλικοτεχνική υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση στο εξής θα θεωρείται έγκλημα, εξήγησε ο Στρόμερ.

Τον Νοέμβριο η Σουηδία τροποποίησε το Σύνταγμά της ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στη μεταρρύθμιση του αντιτρομοκρατικού νόμου. Μέχρι τότε, η μεταρρύθμιση αυτή συγκρουόταν με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι.

Από το 2017 η Στοκχόλμη έχει αυστηροποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της. Αφορμή στάθηκε η επίθεση που εξαπέλυσε ένας Ουζμπέκος, ο οποίος είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και παρέσυρε με φορτηγό του πεζούς σε έναν εμπορικό δρόμο της σουηδικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους.

Η Τουρκία αρνήθηκε να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την ότι προσφέρει καταφύγιο σε «τρομοκράτες» και ιδίως σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Η Άγκυρα καταγγέλλει συχνά τις φιλοκουρδικές διαδηλώσεις στη Σουηδία αλλά ο Στρόμερ διαβεβαίωσε ότι «η συμμετοχή σε διαδήλωση ή σε κάποια συνάθροιση δεν θα θεωρείται αξιόποινη πράξη».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP