Skip to main content

Ισραήλ: Πάνω από 160.000 διαδηλωτές κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης

REUTERS/Corinna Kern

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης τη θεωρούν απειλή για τη δημοκρατία στο Ισραήλ, γι' αυτό και υπάρχουν μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα εδώ και τέσσερις μήνες.

Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ ενάντια στις πολιτικές της δεξιάς θρησκευτικής κυβέρνησης και της σχεδιαζόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εδώ και τέσσερις μήνες.

Η κυβέρνηση θέλει Νετανιάχου θέλει να επιβάλει τον αμφιλεγόμενο νόμο παρά την αντίθεση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα, κυματίζοντας γαλανόλευκες σημαίες του Ισραήλ. Μετά την έναρξη της νέας συνεδρίασης της Βουλής αυτή την Κυριακή, η κυβέρνηση αναμένεται να ασκήσει νέα ώθηση για την εφαρμογή μιας αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης.

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης τη θεωρούν απειλή για τη δημοκρατία στο Ισραήλ, γι’ αυτό και υπάρχουν μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα εδώ και τέσσερις μήνες.

Ο Νετανιάχου ανέστειλε αρχικά τα μεταρρυθμιστικά σχέδια τον περασμένο μήνα μετά από την μαζική κριτική. Ωστόσο, οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με τη μεσολάβηση του προέδρου Ιτζχάκ Χέρτσογκ δεν έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής σε συμφωνία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση θέλει πρώτα να εγκρίνει τον προϋπολογισμό για το τρέχον και το επόμενο έτος προτού εφαρμόσει το νόμο που οδηγεί στην αποδυνάμωση του δικαστικού σώματος. Εάν δεν το πετύχει μέχρι τις 29 Μαΐου, θα υπάρξουν αυτόματα νέες εκλογές. Ωστόσο, τα υπερορθόδοξα κόμματα ζητούν την ψήφιση νόμου που θα απαλλάσσει de facto τους αυστηρά θρησκευόμενους από τη στρατιωτική θητεία ως προϋπόθεση για την υποστήριξή τους. Αυτό προκάλεσε μεγάλη οργή στο φιλελεύθερο στρατόπεδο.

Μια νέα μεγάλης κλίμακας συγκέντρωση υπό το σύνθημα «Ημέρα Εθνικής Ισότητας» έχει προγραμματιστεί  για την προσεχή Πέμπτη.