Skip to main content

Ουκρανία: Το τολμηρό χτύπημα που δεν έγινε ποτέ, με εντολη ΗΠΑ

EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Τι ανησυχεί την Ουάσινγκτον - Πόσο «υπάκουοι» είναι οι Ουκρανοί

«Φρένο» στα σχέδια των Ουκρανών να επιτεθούν σε ρωσική επικράτεια, την επέτειο της έναρξης του πολέμου, έβαλαν με έντολή τους οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Pentagonleaks, τα απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο.

Λίγες ημέρες πριν την επέτειο, ο υποστράτηγος Κίριλο Μπουντάνοβ, επικεφαλής της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών της χώρας, της HUR, έδωσε εντολή σε έναν από τους αξιωματικούς του “να ετοιμαστεί για μαζικά πλήγματα στις 24 Φεβρουαρίου … με ό,τι μέσα διέθεταν”, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι σκέφτονταν ακόμη και χτύπημα με τη χρήση TNT στο Ρωσικό Νοβοροσίσκ, στην Μαύρη Θάλασσα, όπως αποκαλύπτει η Washiongton Post. Μια σε μεγάλο βαθμό συμβολική επιχείρηση που θα αποδείκνυε την ικανότητα της Ουκρανίας να χτυπήσει βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος.

«Κατόπιν αιτήματος»

Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι παρακολουθούσαν κρυφά τις Ουκρανικές προετοιμασίες. Ο Λευκός Οίκος ανησυχούσε εδώ και καιρό ότι οι επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιθετική απάντηση από το Κρεμλίνο.

Στις 22 Φεβρουαρίου η CIA σε έκθεσή της ανέφερε: «Η HUR συμφώνησε, κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον, να αναβάλει τα χτυπήματα” κατά της Μόσχας».

Στα έγγραφα, δεν εξηγείται ακριβώς ποιος μεσολάβησε και γιατί οι Ουκρανοί συμφώνησαν να κάνουν πίσω.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν από καιρό κάνει γνωστό σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν de facto έλεγχο σε ορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Τι άλλο αποκαλύφθηκε; Οι βαθιές ανησυχίες σχετικά με την πορεία του πολέμου και την ικανότητα του Κιέβου να διεξάγει μια επιτυχημένη επίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, και  η εκτίμηση των ΗΠΑ πως “οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης είναι απίθανες κατά τη διάρκεια του 2023”.

Για τι ακριβώς ανησυχούν

Ενώ λοιπόν η Ουκρανία, εμφανίζεται πρόθυμη να μεταφέρει τη μάχη στα εδάφη της Ρωσίας, συγκρατείται ενίοτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες με κάθε τρόπο προσπαθούν να αποφύγουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε άμεση αναμέτρηση μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν τις επιθέσεις κατά της Ρωσίας, ιδίως αν περιλαμβάνουν όπλα που προμηθεύονται οι ΗΠΑ, ως εξαιρετικά επικίνδυνες επιχειρήσεις που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να τις θεωρήσει τόσο απειλητικές ώστε να καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Ανησυχούν επίσης ότι το Πεκίνο είναι πιθανό να θεωρήσει τις επιθέσεις από την Ουκρανία εντός της Ρωσίας ως «μια ευκαιρία να χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ ως επιτιθέμενο» και ότι η Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει την υποστήριξή της στη Ρωσία εάν θεωρούσε ότι οι επιθέσεις ήταν «σημαντικές»

Τα «μυστηριώδη χτυπήματα»

Πα΄ρολα αυτά “μυστηριώδεις” εκρήξεις και χτυπήματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνεχίζουν να συμβαίνουν στη Ρωσία. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι συχνά φειδωλοί σχετικά με τα περιστατικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ευθύνονται χωρίς να αναλαμβάνουν άμεσα την ευθύνη.

“Η Γη είναι στρογγυλή – ανακάλυψη που έκανε ο Γαλιλαίος”, έγραψε ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντόλιακ στο Twitter τον Δεκέμβριο μετά από μια επίθεση στην αεροπορική βάση Engels-2, βαθιά μέσα στη Ρωσία. “Αν κάτι εκτοξεύεται στον εναέριο χώρο άλλων χωρών, αργά ή γρήγορα τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο σημείο εκκίνησης”.

Η εντολή της Ουάσιγκτον πριν από την επέτειο του πολέμου φαίνεται να ήταν μόνο εν μέρει επιτυχής. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη» ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, η SBU, «συμφώνησε να αναβάλει τα δικά της σχέδια για επίθεση στη Μόσχα περίπου την ίδια ημερομηνία», ανέφερε η έκθεση της CIA. Η SBU, η οποία είναι υπεύθυνη για την κρατική ασφάλεια και αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο, διεξάγει επίσης ειδικές επιχειρήσεις.

Η Ουκρανία συνεχίζει να έχει φιλοδοξίες να επεκτείνει το πεδίο της μάχης πέρα ​​από την χώρα, δείχνουν τα απόρρητα έγγραφα.

Η HUR ανέπτυξε επίσης σχέδια για τη διεξαγωγή μυστικών επιθέσεων κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία χρησιμοποιώντας μυστική κουρδική βοήθεια . Την διαδικασία σταμάτησε ο ίδιος ο Ζελένσκι.

naftemporiki.gr