Skip to main content

Γερμανία: Έληξε η απεργία στα τρένα

REUTERS/Thilo Schmuelgen REFILE

Ο κλάδος διεξάγει συλλογικές διαπραγματεύσεις για αυξήσεις μισθών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 13.00 (ώρα Ελλάδος) η προειδοποιητική απεργία που είχε κηρύξει σήμερα στη Γερμανία το συνδικάτο των σιδηροδρομικών και εργαζομένων στις μεταφορές(EVG), όπως ανακοίνωσε  εκπρόσωπος του συνδικάτου, στο Βερολίνο. «Η απεργία ήταν καθολική και στις  50 εταιρείες του κλάδου», δήλωσε η υπεύθυνη του συνδικάτου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, Κόσιμα Ινγκετσάι.

Περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι στις 50 εταιρειών του κλάδου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για απεργία, σύμφωνα με το συνδικάτο σιδηροδρόμων ,το οποίο υπερασπίζεται τα συμφέροντα 230.000 εργαζομένων.

Σε απεργιακό κλοιό η Γερμανία: Κινητοποιήσεις σε μεταφορές και αεροδρόμια

Στόχος της προειδοποιητικής απεργίας στην Deutsche Bahn ήταν να  «αυξήσει την πίεση στους εργοδότες», καθώς ο κλάδος διεξάγει συλλογικές διαπραγματεύσεις για αυξήσεις μισθών, δήλωσε η Κόσιμα Ινγκετσάι. «Οι εργοδότες πιστεύουν ότι μπορούν να αγνοήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων και θέλουν να διεξάγουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Αυτό είναι απαράδεκτο”, πρόσθεσε.

Το συνδικάτο ζητά αύξηση 12% στους μισθούς και κατ’ ελάχιστο 650 ευρώ σε διάστημα δώδεκα μηνών για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο. «Η οργή και η απογοήτευση είναι πολύ μεγάλη», είπε η εκπρόσωπος του συνδικάτου.

Το EVG θεωρεί πιθανή την προκήρυξη νέας απεργίας στους σιδηροδρόμους εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις δεν φέρουν πρόοδο. Αν οι αρμόδιοι της Deutsche Bahn δεν υποβάλουν μια διαπραγματεύσιμη προσφορά, θα υπάρξει «άλλο ένα κύμα προειδοποιητικών απεργιών», είπε η εκπρόσωπος του συνδικάτου.

Η προηγούμενη απεργία είχε πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου και είχε παραλύσει  για 24 ώρες ολόκληρο τον τομέα των μεταφορών, καθώς εκτός από το EVG, μετείχε και  το συνδικάτο των δημοσίων υπηρεσιών, Verdi.