Skip to main content

«Θα μας αντικαταστήσουν»: Η δήλωση του κουνιάδου της Μελόνι που προκάλεσε σάλο

EPA

Ο υπουργός Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα, χρησιμοποίησε μία φράση, που παραπέμπει σε γνωστή θεωρία συνωμοσίας της ακροδεξιάς.

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία η δήλωση του Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα, υπουργού Γεωργίας και κουνιάδου της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, περί «εθνοτικής αντικατάστασης».

«Οι Ιταλοί κάνουμε λιγότερα παιδιά, επομένως θα μας αντικαταστήσουν άλλοι. Δεν είναι αυτός ο δρόμος προς τα εμπρός» είπε ο Λολομπρίτζιτα, στέλεχος του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας».

«Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για περισσότερες γεννήσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε ευημερία για να επιτρέψουμε σε όλους να εργάζονται και να κάνουν οικογένεια» είπε από το βήμα συνδικαλιστικού συνεδρίου.

Ο Έλι Σλάιν, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, καταδίκασε το σχόλιό του περί εθνοτικής αντικατάστασης ως «αηδιαστικό», σημειώνοντας πως θυμίζει το φασιστικό καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι.

«Τα λόγια του υπουργού μας ταξιδεύουν πίσω στη δεκαετία του 1930. Είναι λέξεις που έχουν μια γεύση λευκής υπεροχής» είπε.

Το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων της Ιταλίας υπήρξε βασικό μέλημα της ιταλικής δεξιάς κυβέρνησης, η οποία ανήλθε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2022.

Η Μελόνι είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση κατά την προεκλογική της εκστρατεία στην παροχή κινήτρων για περισσότερα παιδιά. Η υπογεννητικότητα έχει και πάλι τεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τις τελευταίες εβδομάδες αφού ανακοινώθηκε ότι η Ιταλία είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο, με λιγότερες από 400.000 γεννήσεις το 2022.

Η φράση «αντικατάσταση» που χρησιμοποίησε ο Λολομπρίτζιτα παραπέμπει στη λεγόμενη θεωρία της Μεγάλης Αντικατάστασης, μιας ακροδεξιάς θεωρίας συνωμοσίας που υιοθετήθηκε από ρατσιστές σε όλο τον κόσμο. Ισχυρίζεται ψευδώς ότι υπάρχει ένα μυστικό σχέδιο για την αντικατάσταση των λευκών μέσω της αυξημένης μετανάστευσης και άλλων μέσων.

Ο άνδρας πίσω από τη σφαγή στο Κράισττσερτς του 2019 στη Νέα Ζηλανδία έγραψε ένα «μανιφέστο» με τίτλο The Great Replacement, και ο Νορβηγός δολοφόνος Άντερς Μπρέιβικ είναι γνωστό ότι έχει υποστηρίξει επίσης τη θεωρία.

Η Τζόρτζια Μελόνι δεν έχει σχολιάσει ακόμη τη δήλωση του κ. Λολομπριτζίδα, αλλά έχει κάνει παρόμοιες παρατηρήσεις και στο παρελθόν. Το 2016, είπε ότι «η εθνική αντικατάσταση» βρισκόταν σε εξέλιξη καθώς «πάνω από 153.000 μετανάστες, κυρίως Αφρικανοί άνδρες, έφτασαν στην Ιταλία».

Το 2019, κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση ότι ήθελε «να καταστρέψει την ευρωπαϊκή και χριστιανική μας ταυτότητα με την ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση».

Από τότε που έγινε πρωθυπουργός πριν από έξι μήνες, ωστόσο, έχει κερδίσει επαίνους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τη μετριοπαθή στάση της σε διάφορα ζητήματα – από τη στήριξη στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία μέχρι τον ιταλικό προϋπολογισμό. Οι θέσεις της περί της «απειλής» των μεταναστών μπήκαν σε δεύτερη μοίρα.