Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μακρόν επιμένει στη διαμεσολάβηση της Κίνας

Thibault Camus/Pool via REUTERS

Ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις αυτό το καλοκαίρι

Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα, ο Γάλλος πρόεδρος δεν πέτυχε τον πολυδιαφημισμένο στόχο του: να πείσει τον Σι να συνομιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι – οι δύο τους δεν έχουν ακόμη μιλήσει από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο Μακρόν εξόργισε επίσης τους συμμάχους πέρυσι, αφού είπε ότι οι σύμμαχοι δεν πρέπει να “ταπεινώνουν” τη Ρωσία.

Δεν είναι σαφές αν ο Μακρόν έχει υποστήριξη για το σχέδιό του από το Κίεβο και τους συμμάχους του, πολλοί από τους οποίους έχουν απορρίψει προτάσεις εκεχειρίας που θα επέτρεπαν στη Ρωσία να διατηρήσει εδαφικά κέρδη.

Πολλά έθνη είναι επίσης επιφυλακτικά ως προς το ότι η Κίνα μπορεί να χρησιμεύσει ως ουδέτερη διαμεσολαβήτρια, δεδομένης της “φιλίας της χωρίς όρια” με τη Ρωσία.

Φον ντερ Λάιεν: Δεν είναι βιώσιμη η αποσύνδεση από την Κίνα

Οι χώρες έχουν επανειλημμένα υποσχεθεί να ενισχύσουν τους δεσμούς τους, συμπεριλαμβανομένης μιας έκκλησης τη Δευτέρα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών τους.

Ουκρανική αντεπίθεση

Οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση θα εξαρτηθεί από διάφορες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας επιτυχημένης ουκρανικής εαρινής επίθεσης που θα έθετε το Κίεβο σε θέση ισχύος κατά τη διάρκεια των όποιων συνομιλιών, σύμφωνα με τους ανθρώπους.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι έχουν τεθεί επικίνδυνα υψηλές προσδοκίες σε οποιαδήποτε ουκρανική αντεπίθεση, η οποία μπορεί να μην είναι αρκετά αποφασιστική για το Κίεβο ώστε να απελευθερώσει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία.

Ένας πιο ρεαλιστικός στόχος είναι μια προέλαση 30 χιλιομέτρων (20 μιλίων) περίπου στο νότο, η οποία θα έθετε το πιο ικανό πυροβολικό της Ουκρανίας εντός της εμβέλειας των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού και θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για μια βαθύτερη ώθηση το 2024, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg.

Αυτό σημαίνει ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει να αυξήσουν την υποστήριξή τους για να μπορέσουν οι μελλοντικές επιθέσεις να κερδίσουν πίσω περισσότερα κατεχόμενα εδάφη ή ότι τυχόν πιθανές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός πριν από αυτό το χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να δουν τη Ρωσία να παραμένει οχυρωμένη σε σημαντικές εκτάσεις του ουκρανικού εδάφους.

Ο Μακρόν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι βλέπει σημαντικό ρόλο για την Κίνα και ότι χάρη στη σχέση της με τη Ρωσία θα μπορούσε να “επαναφέρει τη Μόσχα στη λογική”. Το Πεκίνο μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει σημάδια ότι είναι πρόθυμο να πιέσει τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη

Μακρόν προς Σι: Υπολογίζω σε εσάς για να επανέλθει η Ρωσία στη λογική