Skip to main content

Σουδάν: Τι ακριβώς συμβαίνει στην αφρικανική χώρα – Η αντιπαλότητα πίσω από τις συγκρούσεις

REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah

Σε βασικά στρατηγικά σημεία στην πρωτεύουσα, σημειώνονται τις τελευταίες ώρες μάχες μεταξύ μελών των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και του τακτικού στρατού, ενώ οι συγκρούσεις άρχισαν να γενικεύονται σε όλη τη χώρα.

Οι συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, και σε άλλες περιοχές, συνδέονται με τη μάχη για την εξουσία εντός της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Πρόκειται για μία κλιμάκωση της διαμάχης για την εξουσία της χώρας, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη συνομιλίες υπό ένα μεταβατικό σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών.

Σε βασικά στρατηγικά σημεία στην πρωτεύουσα, σημειώνονται τις τελευταίες ώρες μάχες μεταξύ μελών των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και του τακτικού στρατού, ενώ οι συγκρούσεις άρχισαν να γενικεύονται σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, αεροπορικές εταιρείες προχωρούν σε αναστολή πτήσεων.

Το BBC, σε δημοσίευμά του, συνοψίζει όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την κατάσταση στο Σουδάν:

Ποιο είναι το υπόβαθρο των συγκρούσεων;

Από το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, το Σουδάν κυβερνάται από ένα συμβούλιο στρατηγών. Δύο στρατιωτικοί βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης.

  • Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, ο οποίος είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και ουσιαστικά πρόεδρος της χώρας.
  • Ο αναπληρωτής του και αρχηγός των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), στρατηγός Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Χεμεντί.

Οι δύο άνδρες έχουν διαφωνήσει για την κατεύθυνση προς την οποία βαδίζει η χώρα.

Ένα από τα  βασικά «αγκάθια» για την επόμενη ημέρα είναι τα σχέδια για ένταξη των 100.000 μελών της RSF στον στρατό, αλλά και ποιος θα ηγηθεί της νέας δύναμης.

Γιατί ξεκίνησαν όλα το Μεγάλο Σάββατο;

Είχαν προηγηθεί ημέρες έντασης, καθώς μέλη της RSF αναδιατάχθηκαν σε όλη τη χώρα, σε μια κίνηση που ο στρατός θεώρησε ως απειλή.

Υπήρχε κάποια ελπίδα ότι συνομιλίες θα μπορούσαν να εξομαλύνουν την κατάσταση, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη.

Δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για την έναρξη των συγκρούσεων το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ωστόσο υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση της έντασης.

Διπλωμάτες προέτρεψαν τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε κατάπαυση πυρός.

RSF: Ποιες είναι οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης;

Η RSF σχηματίστηκε το 2013 και έχει τις ρίζες της στη διαβόητη πολιτοφυλακή Janjaweed που πολέμησε με σκληρότητα τους αντάρτες στο Νταρφούρ.

Έκτοτε, ο στρατηγός Νταγκάλο έχει δημιουργήσει μια ισχυρή δύναμη που έχει παρέμβει σε συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Λιβύη και ελέγχει ορισμένα από τα ορυχεία χρυσού του Σουδάν.

Η RSF έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής περισσότερων από 120 διαδηλωτών τον Ιούνιο του 2019.

Μια τόσο ισχυρή δύναμη εκτός του στρατού έχει θεωρηθεί ως πηγή αστάθειας στη χώρα.

Γιατί είναι υπεύθυνος ο στρατός για τη διακυβέρνηση της χώρας;

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο των περιόδων έντασης που ακολούθησαν την ανατροπή του επί μακρόν προέδρου Ομάρ ελ-Μπεσίρ το 2019.

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τότε με αίτημα να τερματιστεί η –σχεδόν τριών δεκαετιών- περίοδος διακυβέρνησής του, με τον στρατό να προχωρά σε πραξικόπημα.

Ωστόσο, οι πολίτες συνέχισαν να ζητούν να έχουν ρόλο στα σχέδια προς τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Ακολούθως, ιδρύθηκε μια κοινή στρατιωτική – πολιτική κυβέρνηση, η οποία όμως ανατράπηκε με άλλο πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021.

Έκτοτε, η αντιπαλότητα μεταξύ Μπουρχάν και Νταγκάλο έχει οξυνθεί.

Τον περασμένο Δεκέμβριο συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο για την επαναφορά της εξουσίας στα πολιτικά κόμματα, ωστόσο οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών απέβησαν άκαρπες.

Τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια;

Εάν οι μάχες συνεχιστούν, τότε θα μπορούσε να κατακερματίσει περαιτέρω η χώρα και να ενταθούν οι πολιτικές αναταράξεις.

Διπλωμάτες θα επιχειρήσουν να φέρουν τις αντίπαλες πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών.

Στο μεταξύ, οι πολίτες του Σουδάν, καλούνται να ζήσουν μια ακόμη περίοδο αβεβαιότητας.

Χάος στο Σουδάν: Συγκρούσεις στρατού και παραστρατιωτικών

Με πληροφορίες από BBC