Skip to main content

Νορβηγία: Απελαύνονται 15 Ρώσοι αξιωματούχοι

REUTERS/Victoria Klesty

Περίπου 40 Ρώσοι διπλωμάτες είναι τώρα διαπιστευμένοι στο Όσλο, άρα οι απελάσεις ανέρχονται σε περισσότερο από το ένα τρίτο του αριθμού τους.

Στην απέλαση 15 Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, ήταν μέλη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που εργάζονταν ως διπλωματικοί υπάλληλοι, προχωρά το Όσλο.

Περίπου 40 Ρώσοι διπλωμάτες είναι τώρα διαπιστευμένοι στο Όσλο, άρα οι απελάσεις ανέρχονται σε περισσότερο από το ένα τρίτο του αριθμού τους.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση και στον περιορισμό του επιπέδου της ρωσικής κατασκοπευτικής δραστηριότητας στη Νορβηγία, και ως εκ τούτου στη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Άνικεν Χούτφελντ.

«Η Ρωσία αποτελεί τώρα τη μεγαλύτερη κατασκοπευτική απειλή στη Νορβηγία… Δεν θα επιτρέψουμε σε Ρώσους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών να λειτουργούν υπό διπλωματικό κάλυμμα», πρόσθεσε.

Οι εν λόγω αξιωματικοί πρέπει να φύγουν από τη Νορβηγία σύντομα, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του ανέφερε πως η Μόσχα θα απαντήσει στις απελάσεις, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Νορβηγία, μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική. Το Όσλο είχε απελάσει ακόμη τρεις Ρώσους τον Απρίλιο του 2022.

Με πληροφορίες από Reuters