Skip to main content

ΟΗΕ: Κανένα πλοίο με σιτηρά δεν ελέγχθηκε σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα

Φωτογραφία αρχείου

Όλα τα πλοία επιθεωρούνται από αξιωματούχους από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη στα ύδατα κοντά στην Τουρκία κατά την είσοδο και την έξοδό τους από την Ουκρανία. Τα επίσημα ηλεκτρονικά στοιχεία δείχνουν ότι την Τρίτη δεν επιθεωρήθηκε κανένα πλοίο.

Κανένα πλοίο δεν ελέγχθηκε την Τρίτη στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ουκρανίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «καθώς τα μέρη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις επιχειρησιακές προτεραιότητες», ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας ότι οι επιθεωρήσεις ρουτίνας θα συνεχιστούν την Τετάρτη.

«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους για να διασφαλίσουν ότι τα πλοία θα συνεχίσουν να κινούνται ομαλά και με ασφάλεια προς το συμφέρον της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρρίκ, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 50 πλοία που περιμένουν να μετακινηθούν στα ουκρανικά λιμάνια.

Όλα τα πλοία επιθεωρούνται από αξιωματούχους από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη στα ύδατα κοντά στην Τουρκία κατά την είσοδο και την έξοδό τους από την Ουκρανία. Τα επίσημα ηλεκτρονικά στοιχεία δείχνουν ότι την Τρίτη δεν επιθεωρήθηκε κανένα πλοίο. Από τον Ιούλιο που συμφωνήθηκε η συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών σε καιρό πολέμου από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, έχουν εξαχθεί περισσότεροι από 27,5 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων.

Η συμφωνία – που αρχικά είχε μεσολαβήσει τον περασμένο Ιούλιο από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη – ανανεώθηκε τον περασμένο μήνα για τουλάχιστον 60 ημέρες, το ήμισυ της προβλεπόμενης περιόδου. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα παρατείνει τη συμφωνία πέραν της 18ης Μαΐου μόνο εάν αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων.