Skip to main content

Κίνα: 70 αεροσκάφη και 11 πλοία γύρω από την Ταϊβάν – Προσομοίωση πληγμάτων κατά στόχων

REUTERS/Thomas Peter (φωτ. αρχείου)

Η στρατιωτική άσκηση της Κίνας καταδικάστηκε έντονα από την Ταϊβάν και οι ΗΠΑ κάλεσαν το Πεκίνο να δείξει «αυτοσυγκράτηση».

Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη και πλοία ανέπτυξε η Κίνα γύρω από την Ταϊβάν, πραγματοποιώντας προσομοίωση «πληγμάτων ακριβείας» κατά τη δεύτερη ημέρα της στρατιωτικής άσκησης «ολικής περικύκλωσης» της νήσου.

Οι αρχές της Ταϊβάν εντόπισαν 11 πλοία του πολεμικού ναυτικού της Κίνας και 70 αεροπλάνα γύρω από τη νήσο.

Η άσκηση καταδικάστηκε έντονα από την Ταϊβάν και οι ΗΠΑ κάλεσαν το Πεκίνο να δείξει «αυτοσυγκράτηση», βεβαιώνοντας ότι διατηρούν “ανοιχτούς” τους διαύλους επικοινωνίας τους με την Κίνα.

Η άσκηση πραγματοποιείται στον απόηχο της συνάντησης που είχε την Τετάρτη στην Καλιφόρνια η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι. Το Πεκίνο είχε προαναγγείλει αντίποινα.

Η στρατιωτική άσκηση «επικεντρώνεται στην ικανότητα ελέγχου της θάλασσας, του εναέριου χώρου και των πληροφοριών (…) ώστε να δημιουργηθεί αποτροπή και ολική περικύκλωση» της Ταϊβάν, μετέδωσε χθες, Σάββατο, η κρατική κινεζική τηλεόραση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε ότι παρακολουθεί τις κινήσεις του κινεζικού στρατού χάρη σε «κοινό σύστημα πληροφοριών και αναγνώρισης» και διευκρίνισε ότι μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά βρίσκονταν μεταξύ των αεροσκαφών που είχαν εντοπιστεί.

Οι κινεζικές ασκήσεις «χρησιμεύουν ως σοβαρή προειδοποίηση κατά της συμπαιγνίας μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν ‘την ανεξαρτησία της Ταϊβάν’ και των εξωτερικών δυνάμεων, όπως και των προκλητικών τους ενεργειών», προειδοποίησε χθες ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού Σι Γι.

Η Κίνα βλέπει με δυσαρέσκεια την προσέγγιση τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις αρχές της Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, οι οποίες παρά την απουσία επίσημων σχέσεων, παρέχουν στη νήσο ουσιαστική στρατιωτική υποστήριξη.

Ταϊβάν: Νέες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας – «Αυτοσυγκράτηση» ζητούν οι ΗΠΑ