Skip to main content

Η μυστηριώδης ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία του Ρώσου μπλόγκερ

REUTERS/Alexander Ermochenko

Η 26χρονη που συνελήφθη για την επίθεση «έπεσε στα νύχια των φρουρών του Πούτιν».

Ρώσοι αντάρτες ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε καφετέρια της Αγίας Πετρούπολης που στοίχισε τη ζωή στον Ρώσο στρατιωτικό μπλόγκερ Βλαντλέν Τατάρσκι (πραγματικό όνομα: Μαξίμ Φομίν), για την δολοφονία του οποίου η ρωσική αστυνομία έχει συλλάβει την 26χρονη Ντάρια Τρεπόβα. Επίσης, οι ρωσικές αρχές έχουν υποστηρίξει ότι διαθέτουν στοιχεία που συνδέουν τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες με την επίθεση, καθώς και το πολιτικό δίκτυο του φυλακισμένου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

Η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση είναι ο Εθνικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός (NRA), της οποίας εκπρόσωπος ισχυρίζεται ότι είναι ο πρώην Ρώσος αξιωματούχος Ιλιά Πονομαριόφ.

Ο Πονομαριόφ δημοσίευσε, όπως υποστήριξε, μια δήλωση από το ομάδα του NRA που δραστηριοποιείται στην Αγία Πετρούπολη, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία «του γνωστού πολεμοκάπηλου και προπαγανδιστή πολέμου».

Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάρια Ντούγκινα, κόρης του υπερεθνικιστή ιδεολόγου Αλεξάντρ Ντούγκιν, το περασμένο καλοκαίρι.

Ο NRA είναι μια μυστική οργάνωση, την ύπαρξη της οποίας αμφισβητούν ορισμένοι παρατηρητές. Διακηρυγμένος στόχος της είναι να καταστρέψει το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αυτή η ενέργεια προετοιμάστηκε και εκτελέστηκε από εμάς αυτόνομα, και δεν έχουμε καμία σχέση και δεν έχουμε λάβει βοήθεια από ξένες δομές, πόσο μάλλον ειδικές υπηρεσίες», αναφέρεται στη δήλωση του NRA.

«Αυτή η ενέργεια πραγματοποιήθηκε σε κλαμπ που ανήκει σε έναν από τους πιο διάσημους Ρώσους γκάνγκστερ και εγκληματίες, τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν», αναφέρεται επίσης. «Ως αποτέλεσμα της δράσης ο το κλαμπ θα σταματήσει τη δουλειά του. Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι η επίθεση, στην οποία τραυματίστηκαν επίσης δεκάδες άνθρωποι, δεν είχε στόχο άμαχους καθώς «όλα τα θύματα είναι από τους ενεργούς υποστηρικτές του πολέμου, δικαιολογώντας τα εγκλήματα πολέμου του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία».

Επίσης, μιλώντας στο Newsweek ο συνεργάτης του Πονομαριόφ, Αλεξέι Μπαρανόφσκι, δήλωσε πως δεν γνωρίζουν ποια είναι η Ντάρια Τρεπόβα που έχει συλληφθεί για την δολοφονία. «Αλλά σε κάθε περίπτωση, σεβόμαστε την Τρεπόβα  ως ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης, μαχήτρια για τα δικαιώματα των γυναικών και της ευχόμαστε ταχεία απελευθέρωση. Και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να το γίνει».

Η Τρεπόβα αναφέρεται και στην δήλωση του NRA. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας «κατηγορούν και συλλαμβάνουν όσους μπορούν, ανεξάρτητα από την ανάμειξη, όπως συνέβη με την Ντάρια Τρεπόβα». Στην ανακοίνωση η Τρεπόβα περιγράφεται  ως «ηρωίδα» για το ακτιβιστικό της έργο υπέρ της Δημοκρατίας και της φεμινιστικής της δράσης.

Η οργάνωση κάλεσε τους Ρώσους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα να βοηθήσουν την ίδια και άλλους «αθώους ανθρώπους που πέφτουν στα νύχια των φρουρών του Πούτιν».

naftemporiki.gr