Skip to main content

Στη Ρωσία ο Γκρόσι του ΙΑΕΑ για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Twitter/ Rafael Mariano Grossi via REUTERS

Εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια από τη Rosatom

Στο Καλίνινγκραντ βρίσκεται ο Ράφαελ Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), προκειμένου να διεξαγάγει συνομιλίες για την προστασία του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ επισκέφθηκε τον σταθμό στη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, ζητώντας να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή, δηλώνοντας «ανήσυχος».

«Συνάντησα υψηλόβαθμους αξιωματούχους πολλών ρωσικών υπηρεσιών… Συνεχίζω τις προσπάθειες μου για να προστατευθεί ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια», δήλωσε ο Γκρόσι σήμερα από τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ που βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα, μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας.

«Η πρόσφατη επίσκεψή μου επιβεβαίωσε την επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί αυτός ο απαραίτητος στόχος, που είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου», προσέθεσε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός κολοσσός πυρηνικής ενέργειας Rosatom επιβεβαίωσε ότι ο γενικός του διευθυντής Αλεξέι Λικάτσεφ έδωσε λεπτομέρειες στον Γκρόσι για «τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ρωσικές αρχές για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των λειτουργιών» στον σταθμό της Ζαπορίζια.

Η Ρωσία είναι «έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται για την εφαρμογή» των προτάσεων του Γκρόσι, ανέφερε η Rosatom.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, έχει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες αποτελέσει στόχο πυρών, ενισχύοντας τους φόβους για μια πυρηνική καταστροφή.

Ύστερα από μήνες άκαρπων επαφών, η ιδέα μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό δεν μοιάζει πλέον να είναι στο τραπέζι.

Κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Ζαπορίζια, ο Γκρόσι δήλωσε ότι θέλει να βρεθούν «ρεαλιστικά» μέτρα. Ζήτησε να μην αποθηκεύονται όπλα και βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός στο σημείο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας σε αυτή τη ζώνη που βρίσκεται στην καρδιά της ρωσικής επίθεσης σε βάρος της Ουκρανίας.