Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Επικοινωνία με Ζελένσκι εν όψει της επίσκεψής της στην Κίνα

EPA/OLIVIER HOSLET

Η Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και με άλλους Κινέζους αξιωματούχους.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, εν όψει της επίσκεψής της στην Κίνα.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και με άλλους Κινέζους αξιωματούχους.

«Η Ε.Ε. θέλει μια δίκαιη ειρήνη που θα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» πρόσθεσε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Κομισιόν είχε δηλώσει ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι «πιο τολμηρή και σκληρή» απέναντι στην Κίνα, η οποία έχει γίνει «πιο καταπιεστική στο εσωτερικό και πιο δυναμική στο εξωτερικό».

Η κ. Φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε το Πεκίνο να μην συνταχθεί με τη Μόσχα για να φέρει συμβιβασμένη ειρήνη στην Ουκρανία, λέγοντας: «Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα θα συνεχίσει να αλληλεπιδρά με τον πόλεμο του Πούτιν θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας στο μέλλον».