Skip to main content

Κίνα: Προειδοποίηση στις ΗΠΑ ενόψει της συνάντησης Μακάρθι – προέδρου Ταϊβάν

EPA/RITCHIE B. TONGO

Το Πεκίνο διαμήνυσε ότι η συνάντηση, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα βλάψει περαιτέρω τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ.

Την αντίθεσή της στην προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνάντηση του προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν εξέφρασε εκ νέου η Κίνα.

Το Πεκίνο διαμήνυσε ότι η συνάντηση, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα βλάψει περαιτέρω τις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Μάο Νινγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο θα υπερασπιστεί αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία του και την εδαφική ακεραιότητά του.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης πως η πτήση πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ ενός κινεζικού μη επανδρωμένου και μη στρατιωτικού αερόπλοιου ήταν ένα απροσδόκητο και μεμονωμένο συμβάν.

«Η Κίνα απορρίπτει τη διαστρέβλωση και την υπερβολική προβολή αυτού του επεισοδίου», δήλωσε η Μάο Νινγκ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Πενταγώνου πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η Κίνα συνέλεξε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το εν λόγω αερόπλοιο νωρίτερα φέτος.

Τον περασμένο Αύγουστο η επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν είχε προκαλέσει την οργή του Πεκίνου, το οποίο προχώρησε τότε στη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων ευρείας κλίμακας γύρω από το νησί.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της η οποία δεν έχει ακόμη ενωθεί με την υπόλοιπη χώρα μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, το 1949 και αντιμετωπίζει με δυσαρέσκεια την προσέγγιση του νησιού με τις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Ο επικεφαλής της Βουλής συναντάται με την πρόεδρο της Ταϊβάν την Τετάρτη