Skip to main content

Παρίσι: Απαγορεύει τα ηλεκτρικά πατίνια από τον Σεπτέμβριο

REUTERS/Sarah Meyssonnier

Οι εταιρείες ενοικίασης πατινιών στάθηκαν στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία και εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει συμβιβασμός.

Το Παρίσι πρόκειται να απαγορεύσει τα ηλεκτρικά πατίνια από την 1η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η δήμαρχος της πρωτεύουσας της Γαλλίας, έπειτα από ψηφοφορία των πολιτών για την απομάκρυνσή τους από τους δρόμους της πόλης.

Η πρόταση για απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών συγκέντρωσε το 89% των ψήφων σύμφωνα με τον λογαριασμό της δημοτικής αρχής στο Twitter, ωστόσο η προσέλευση στο δημοψήφισμα ήταν μικρή, με τη συμμετοχή να μην ξεπερνά το 7,46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Η δήμαρχος της πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό είπε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. «Από την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρχουν πλέον ηλεκτρικά πατίνια προς ενοικίαση στο Παρίσι», είπε το βράδυ της Κυριακής σε συνέντευξη Τύπου.

Συμβιβασμό ζητούν οι εταιρείες ενοικίασης πατινιών

Οι εταιρείες ενοικίασης των πατινιών στάθηκαν από την πλευρά τους στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής και εξέφρασαν την ελπίδα η δήμαρχος να αναζητήσει συμβιβασμό, ζητώντας «λογικούς κανονισμούς αντί για απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών».

Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον, ο οποίος θεωρείται πιθανός διεκδικητής της δημαρχίας της πρωτεύουσας το 2026, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM ότι η ψηφοφορία ήταν μια «μαζική αποτυχία της Δημοκρατίας».

Τα ηλεκτρικά πατίνια, τα οποία λειτουργούν μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, κυκλοφορούν στους δρόμους του Παρισιού από το 2018, αλλά έπειτα από καταγγελίες ως προς την άναρχη χρήση τους, το 2020 το Παρίσι μείωσε τον αριθμό των εταιρειών ενοικίασης σε τρεις, επιβάλλοντας παράλληλα περιορισμούς στη χρήση.

Σύμφωνα με το Reuters, το 2021, 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα που σχετίζονται με τη χρήση πατινιών σε όλη τη Γαλλία. Τον περασμένο χρόνο, στο Παρίσι κατεγράφησαν 459 ατυχήματα και δυστυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια και παρόμοια οχήματα, εκ των οποίων τα τρία ήταν θανατηφόρα.