Skip to main content

«Γαλλικό μοντέλο τερματισμού της ζωής», θέλει ο Μακρόν

REUTERS/Michael A. McCoy

Συνεχίζεται η συζήτηση για την ευθανασία ή η υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Το θέμα της «υποβοήθησης του τερματισμού της ζωής» θέλει να τακτοποιήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αφού έλαβε το πόρισμα της Συνέλευσης των Πολιτών.

Οι εργασίες της Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν αυτό το σαββατοκύριακο και το 76% των συμμετεχόντων τάχθηκε υπέρ μιας «ενεργητικής υποβοήθησης του τερματισμού της ζωής», αλλά υπό όρους.

Επιδιώκοντας την διαμόρφωση ενός «γαλλικού μοντέλου τερματισμού της ζωής», ανέθεσε στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο την αποστολή του προσδιορισμού του μοντέλου αυτού με την θέσπιση όρων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν διευκρίνισε αν επιθυμεί να επιτραπεί στην Γαλλία η ευθανασία ή η υποβοηθούμενη αυτοκτονία ή τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Πιστεύει άλλωστε πως η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί, «για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα».

Ανάμεσά τους, η ανάγκη «εγγύησης της ελεύθερης και διαυγούς έκφρασης της επιθυμίας», «η επανέκφρασης της επιλογής», «το ανίατο των ψυχικών ή φυσικών πόνων έως την απειλή της ζωής».

Ανακουφιστική φροντίδα

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσουν ένα δεκαετές πρόγραμμα παροχής ανακουφιστικών φροντίδων, που κρίθηκαν ανεπαρκείς από την Συνέλευση.

Το Εθνικό Συμβούλιο των Γιατρών της Γαλλίας (Ordre des medecins) έχει ανακοινώσει ότι είναι αντίθετο στην συμμετοχή γιατρών στην υποβοήθηση ανθρώπων να αυτοκτονήσουν.

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, στο πλαίσιο της οποίας το ιατρικό προσωπικό δίνει σε κάποιον τα μέσα για να αυτοκτονήσει, ή η εθελούσια ευθανασία, στο πλαίσιο της οποίας ο γιατρός παίζει ενεργητικό ρόλο στον τερματισμό της ζωής ενός ατόμου κατόπιν αιτήματος του ιδίου, επιτρέπονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη στην Ελβετία από την δεκαετία του 1940.

Η ευθανασία είναι νόμιμη στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ισπανία, ενώ τον περασμένο χρόνο ένας Ιταλός, παράλυτος επί 12 χρόνια από τροχαίο, πέθανε στην Ιταλία και έγινε το πρώτο περιστατικό υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

Έντονες συζητήσεις για το θέμα διεξάγονται σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία.

Ορισμένες άλλες χώρες δεν αποδέχονται παρά την παθητική ευθανασία, κατόπιν αιτήματος του ασθενούς, στο πλαίσιο της οποίας διακόπτονται ορισμένα είδη αγωγής προκαλώντας τον θάνατο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP