Skip to main content

Ιράν: Άνδρας έριξε γιαούρτι σε γυναίκες που δεν φορούσαν χιτζάμπ

Handout via WANA/via REUTERS

Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν- αφότου ένας άνδρας τους έριξε γιαούρτι και τις χτύπησε- επειδή δεν φορούσαν το χιτζάμπ τους

Δύο γυναίκες στο Ιράν συνελήφθησαν αφού ένας άνδρας έριξε γιαούρτι πάνω τους επειδή δεν φορούσαν χιτζάμπ σε ένα κατάστημα στη βορειοανατολική πόλη Σαντίζ, σύμφωνα με ένα βίντεο και μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Mizan, το κρατικό μέσο ενημέρωσης της ιρανικής δικαιοσύνης.

Το βίντεο από το περιστατικό της Πέμπτης δείχνει έναν άνδρα να πλησιάζει τη μία από τις γυναίκες που είναι ακάλυπτη και να της μιλάει πριν προχωρήσει να αρπάξει ένα δοχείο γιαουρτιού από το κατάστημα και να το πετάξει, χτυπώντας και τις δύο γυναίκες στο κεφάλι.

Όπως μεταδίδει το CNN, oι Ιρανές γυναίκες κινδυνεύουν με σύλληψη επειδή δεν καλύπτουν τα μαλλιά τους. Πολλές αψηφούν τον υποχρεωτικό ενδυματολογικό κώδικα στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που ακολούθησαν τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμρβιο. Το βίντεο φαίνεται να δείχνει ένα αρσενικό μέλος του προσωπικού να απομακρύνει τον ύποπτο από το κατάστημα. Το CNN δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τι ειπώθηκε αμέσως πριν από την αντιπαράθεση.

Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν αφού εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης επειδή δεν φορούσαν το χιτζάμπ δημοσίως, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mizan. Το περιστατικό ερευνάται και ο άνδρας ύποπτος συνελήφθη για διατάραξη της τάξης, δήλωσαν Ιρανοί αξιωματούχοι.

Οι γυναίκες συνεχίζουν να αγωνίζονται παρά τα βασανιστήρια

Το Σάββατο οι ιρανικές αρχές επανέλαβαν τη θέση τους ότι η χρήση του χιτζάμπ είναι υποχρεωτική. «Το σημαντικό θέμα είναι ότι σήμερα έχουμε μια νομική εντολή», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με το Reuters. «Η νομική εντολή καθιστά υποχρεωτικό για όλους να ακολουθούν το νόμο». Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν δήλωσε το Σάββατο ότι «το χιτζάμπ είναι μια αδιαμφισβήτητη θρησκευτική αναγκαιότητα». 

Οι Ιρανοί έχουν βγει στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν εδώ και αρκετούς μήνες κατά του νόμου του Ιράν για την υποχρεωτική χρήση του χιτζάμπ, καθώς και για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα σε ολόκληρη τη χώρα, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί υπό την κράτηση της αστυνομίας των ηθών τον Σεπτέμβριο.

Οι γυναίκες έκαψαν τις μαντίλες τους και έκοψαν τα μαλλιά τους, ενώ ορισμένες μαθήτριες έβγαλαν τις μαντίλες τους στις τάξεις. Όσοι συνελήφθησαν για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν αντιμετωπίσει διάφορες μορφές κακοποίησης και βασανιστηρίων, όπως ηλεκτροσόκ, ελεγχόμενο πνιγμό, βιασμό και προσομοίωση εκτελέσεων.

Μαθητές που διαμαρτύρονταν αντιμετώπιζαν την κράτηση και τη μεταφορά τους σε ιδρύματα ψυχικής υγείας. Ορισμένοι διαδηλωτές έχουν καταδικαστεί ακόμη και σε θάνατο και έχουν εκτελεστεί.

naftemporiki.gr