Skip to main content

Ο κόσμος χρειάζεται ειρήνη

«Η σκιά ενός πυρηνικού πολέμου βρίσκεται πάνω από την Ευρώπη. Αλλά ο κόσμος δεν πρέπει να διολισθήσει σε έναν νέο μεγάλο πόλεμο»

Εκατό Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και συνδικαλιστές κάλεσαν τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς με κοινή δήλωσή τους να στηρίξει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία. Εμπνευστής της έκκλησης είναι ο ιστορικός Πήτερ Μπραντ, γιος του πρώην καγκελαρίου Βίλι Μπραντ.

Ο πόλεμος είχε γίνει «μια αιματηρή σύγκρουση  χαρακωμάτων στην οποία υπάρχουν μόνο ηττημένοι», σύμφωνα με έκκληση που δημοσιεύτηκε στην «Frankfurter Rundschau» και τη «Berliner Zeitung».

Οι υπογράφοντες τονίζουν ότι «κάθε μέρα που περνά ο κίνδυνος κλιμάκωσης των εχθροπραξιών αυξάνεται. Η σκιά ενός πυρηνικού πολέμου βρίσκεται πάνω από την Ευρώπη. Αλλά ο κόσμος δεν πρέπει να διολισθήσει σε έναν νέο μεγάλο πόλεμο».

Ο κόσμος χρειάζεται ειρήνη. «Το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε τα πάντα για μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός, να σταματήσουμε τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και να βρούμε τον δρόμο για διαπραγματεύσεις».

Την έκκληση «Κάντε ειρήνη!» υπογράφουν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, ο πρώην πρόεδρο της Bundestag Βόλφγκανγκ Θίερσε και ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Φερχόιγκεν) και η  πρώην πρόεδρος του συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία (EKD), Μάργκοτ Κάουφμαν