Skip to main content

Τουρκία: Οι σεισμοί επηρέασαν το 20% της παραγωγής τροφίμων

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οι σεισμοί έπληξαν 11 κρίσιμες γεωργικές επαρχίες, επηρεάζοντας 15,73 εκατ. ανθρώπους στην Τουρκία.

Οι φονικοί σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου στη νότια Τουρκία και τη γειτονική Συρία προκάλεσαν ζημιές στο ένα πέμπτο της τουρκικής γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους φονικούς σεισμούς, οι οποίοι προκάλεσαν «σοβαρό πλήγμα στη γεωργία – στις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες— όπως και στις αγροτικές υποδομές», επεσήμανε η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Όπως πρόσθεσε, οι σεισμοί έπληξαν 11 κρίσιμες γεωργικές επαρχίες, επηρεάζοντας 15,73 εκατ. ανθρώπους και περισσότερο από το 20% της παραγωγής τροφίμων της χώρας.

Η περιοχή που επλήγη από τον σεισμό αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του γεωργικού ΑΕΠ και συνεισφέρει σχεδόν στο 20% των γεωργικών εξαγωγών της Τουρκίας, τόνισε ο FAO.

Ο σεισμός προκάλεσε απώλειες 1,19 δισ. ευρώ λόγω των ζημιών που υπέστησαν υποδομές, η κτηνοτροφία και οι καλλιέργειες, και 4,68 δισ. ευρώ στον γεωργικό τομέα.

Ο FAO ζητεί δωρεές 103 δισ. ευρώ για τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον FAO, περισσότερο από το ένα τρίτο των κατοίκων στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές εξαρτάται από τη γεωργία για την επιβίωσή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP