Skip to main content

Αποχώρησαν την ώρα της ομιλίας του Ζελένσκι – Η Αυστριακή ουδετερότητα και οι ακροδεξιά

REUTERS/Lisa Leutner

«Είναι σημαντικό να μην είμαστε ηθικά ουδέτεροι απέναντι στο κακό» ανέφερε ο Ζελένσκι, κατά την βιντεοσκοπημένη ομιλία του στην Αυστριακή βουλη

Μέλη του ακροδεξιού κόμματος FPÖ της Αυστρίας αποχώρησαν την Πέμπτη από το κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια βιντεοσκοπημένη ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την αυστριακή ουδετερότητα.

“Παρόλο που καταδικάζουμε τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας: Η Αυστρία είναι συνταγματικά ένα ουδέτερο κράτος, η αέναη ουδετερότητα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της αυτοπροσδιορισμού μας και η ομιλία ενός εκπροσώπου ενός εμπόλεμου κράτους στην καρδιά της δημοκρατίας μας αποτελεί απόλυτο ταμπού”, δήλωσαν εκπρόσωποί τους.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Αυστρία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη συνδρομή της σε δράσεις όπως η εκκαθάριση ναρκών Ωστόσο, δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντικό “να μην είμαστε ηθικά ουδέτεροι απέναντι στο κακό”.

Ο Ουκρανός ηγέτης κάλεσε τους βουλευτές να ταξιδέψουν στην Ουκρανία και να δουν οι ίδιοι την κατάσταση.

Προβληματισμός και επικρίσεις

Η μακροχρόνια και συνταγματικά προστατευόμενη ουδετερότητα της Αυστρίας δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας προκαλώντας προβληματισμό, αλλά και διεθνείς επικρίσεις.

Ο καγκελάριος Καρλ Νέχαμερ του κεντροδεξιού ÖVP έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η ουδετερότητα της Αυστρίας είναι αδιαπραγμάτευτη. Ωστόσο, η χώρα φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια νέα μορφή ουδετερότητας, η οποία περιλαμβάνει στρατιωτική υποστήριξη, αλλά όχι πολιτική υποστήριξη, για την Ουκρανία, με την παροχή βοήθειας και προμηθειών, αλλά όχι όπλων ή αρμάτων μάχης.

Ωστόσο, η ουδετερότητα της Αυστρίας και οι δεσμοί της με τη Ρωσία, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, έχουν προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Συνάντηση με Πούτιν

Ο Νέχαμερ δέχθηκε επίσης έντονη κριτική για την επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου ήταν ένας από τους λίγους δυτικούς πολιτικούς ηγέτες που συναντήθηκαν με τον Πούτιν μετά την εισβολή.

Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη και με άλλες δύσκολες καταστάσεις, όπως το να επιτρέψει σε αντιπροσώπους της Ρωσίας στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση του ΟΑΣΕ στη Βιέννη.

Η άφιξη των Ρώσων αντιπροσώπων προκάλεσε διαμαρτυρίες και ανάγκασε τους Ουκρανούς εκπροσώπους να μποϊκοτάρουν την εκδήλωση.

naftemporiki.gr