Skip to main content

Κρίση στο Ισραήλ: Τι υποσχέθηκε ο Νετανιάχου, στους ακροδεξιούς για να πετύχει ανακωχή;

REUTERS/Oren Alon

Παραμένουν τα ερωτήματα για το αν ο αποπεμφθείς  υπουργός Άμυνας, θα παραμείνει τελικά στην θέση του -Συνεργάτες του δήλωσαν ότι αρνείται να φύγει

Με το Ισραήλ να βρίσκεται σε πολιτική περιδίνηση, πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε πάρα πολλά σε ακροδεξιούς πολιτικούς σε αντάλλαγμα μιας συμφωνίας που αποσκοπεί στην καταστολή των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν την χώρα ενάντια στα σχέδιά του να αποδυναμώσει την εξουσία των δικαστηρίων

Την ίδια στιγμή παραμένουν τα ερωτήματα για το αν ο αποπεμφθείς  υπουργός Άμυνας, θα παραμείνει τελικά στην θέση του. Ο Νετανιάχου απέπεμψε  τον Γιοάβ Γκαλάντ, αφού διαχώρισε τη θέση του, ζητώντας ανοιχτά να σταματήσει η αναμόρφωση.

Συνεργάτες του καρατομημένου υπουργού  δήλωσαν ότι ο Γκάλαντ θα παραμείνει στη θέση του. Ενώ η απόλυσή του θα έπρεπε κανονικά να τεθεί σε ισχύ από σήμερα οι άνθρωποί του δήλωσαν ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση. Από την πλευρά του Νετανιάχου δεν υπήρξε κανένα σχόλιο.

Αντιμέτωπος με την κορύφωση του κινήματος διαμαρτυρίας που έχει ξεκινησει εδώ και τρεις μήνες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας την αναβολή των συζητήσεων για την δικαστική μεταρρύθμιση.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, με καθυστέρηση 10 ωρών από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, , ένας Νετανιάχου που έδειχνε κουρασμένος δήλωσε ότι “δεν είναι διατεθειμένος να διαιρέσει το έθνος “

Η ομιλία έκλεισε μια τεταμένη ημέρα κατά την οποία νοσοκομεία, πανεπιστήμια, λιμάνια και το διεθνές αεροδρόμιο έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νόμο που θεωρείται ως απόπειρα ευνουχισμού της δικαστικής εξουσίας.

Όμως, ενώ η ανακοίνωση του Νετανιάχου κατέστειλε προσωρινά την οργή που βράζει -το κυριότερο εργατικό συνδικάτο της χώρας ακύρωσε την απεργία μετά την ομιλία του δεν έθεσε σε καμία περίπτωση τέρμα στην κρίση.

Ήδη από την Τρίτη, εγείρονταν ερωτήματα σχετικά με τον έλεγχο και την αξιοπιστία του Νετανιάχου στον κυβερνητικό συνασπισμό, που απαρτίζεται από ένα μείγμα δεξιών εθνικιστών, θρησκευτικών ηγετών και ακροδεξιών πυρήνων.

Δημιουργία μιας “εθνικής φρουράς”

Για να σταματήσει την κρίση, ο Νετανιάχου έπρεπε να εξισορροπήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών με εκείνα των ακροδεξιών εταίρων του στον συνασπισμό, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα δικαστήρια έχουν υπερβολική εξουσία. Ο 73χρονος ηγέτης κατάφερε να κατευνάσει μόνο τον υπουργό εθνικής ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ, τον πιο ένθερμο υποστηρικτή του νομοσχεδίου για τη δικαστική μεταρρύθμιση από το ακροδεξιό κόμμα Εβραϊκή Δύναμη, συμφωνώντας στη δημιουργία μιας “εθνικής φρουράς” υπό τον έλεγχο του Μπεν-Γβιρ.

Αν και υπήρξαν ερωτήματα σχετικά με το αν ήταν απλώς μια κενή υπόσχεση του Νετανιάχου, οι επικριτές του αποδοκίμασαν το σχέδιο κάνοντας λόγο για πολιτοφυλακή.|

naftemporiki.gr