Skip to main content

Οι στόχοι της επικείμενης αντεπίθεσης των Ουκρανών

REUTERS/Violeta Santos Moura

Οι αντεπιθέσεις που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες θα είναι απίστευτα αιματηρές, σύμφωνα με τον απόστρατο στρατηγό και συγγραφέα Μικ Ράιαν.

Μετά από δύο μήνες πίεσης, οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταφέρει να σημειώσουν πρόοδο- αν και με υψηλό κόστος σε στρατιώτες, εξοπλισμό και πυρομαχικά- στις περιοχές γύρω από την Κρεμίνα, το Μπαχμούτ και την Αβντιβκά. Σε άλλες τοποθεσίες, όπως το Βουλεντάρ, όχι μόνο δεν έχουν σημειώσει σχεδόν καμία πρόοδο, αλλά υπέστησαν και καταστροφικές ήττες από τις καλά προετοιμασμένες αμυντικές θέσεις της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν αφενός στόχο την κατάληψη εδαφών, αφετέρου την αποδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου. Εύλογο είναι επομένως ότι θα δούμε στο προσεχές διάστημα την αντίδραση των ουκρανικών δυνάμεων.

Οι αντεπιθέσεις που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες θα είναι απίστευτα αιματηρές. Μπορεί να μην δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, αλλά θα μπορούσαν να είναι η αρχή του τέλους του πολέμου, εκτιμάει ο απόστρατος στρατηγός και συγγραφέας Μικ Ράιαν.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλά έχουν ειπωθεί για τον τόπο και τον χρόνο της ουκρανικής αντεπίθεσης, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό επίσης να διερευνηθεί ο σκοπός, σημειώνει ο Ράιαν, εξηγώντας πως όσοι σχεδιάζουν τις επιχειρήσεις αντεπίθεσης θα πρέπει να εξισορροπήσουν πολλαπλές πολιτικές, στρατηγικές και στρατιωτικές αναγκαιότητες.

«Ο σκοπός σε αυτές τις συνθήκες είναι ζωτικής σημασίας. Παρέχει το σημείο εκκίνησης για τη στρατηγική και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Αλλά διασφαλίζει επίσης ότι όσοι θα συμμετάσχουν σε αυτές τις επιθέσεις, καταλαβαίνουν γιατί το κάνουν», λέει χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η δουλειά των στρατιωτών είναι ούτως ή άλλως να ακολουθούν εντολές. Ωστόσο, ο σκοπός είναι που τους εμπνέει.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, τα στοιχεία που καθορίζουν τον σκοπό των Ουρανών στην επικείμενη αντεπίθεσή τους είναι τα εξής:

  • Να αποκτήσουν και πάλι το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.
  • Να καταστρέψουν το ηθικό των ρωσικών δυνάμεων.
  • Να δείξουν στους Ρώσους ότι δεν μπορούν να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο, και ότι είναι μετρημένες οι μέρες τους στην Ουκρανία.

«Η ήττα προκαλεί πάντα προβλήματα στο ηθικό και τη συνοχή. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα ελπίζουν να επιτύχουν την έκπληξη, να προκαλέσουν σοκ και, στην πορεία, να καταστρέψουν τις ρωσικές δυνάμεις», λέει χαρακτηριστικά ο Ράιαν.

  • Να πάρουν πίσω τα εδάφη τους, καθώς μεγάλα τμήματα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας παραμένουν υπό ρωσική κατοχή.
  • Να συνεχιστεί η υποβάθμιση του ρωσικού στρατού. Οι Ουκρανοί θα θελήσουν να καταστρέψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού στρατού, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την ανακατάληψη εδαφών.
  • Να στείλουν ένα μήνυμα στη Δύση ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αξιοποιούν τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται τους τελευταίους μήνες.

«Εάν μπορέσουν να δείξουν ότι μπορούν να την απορροφήσουν και να τη χρησιμοποιήσουν γρήγορα και σωστά, θα λάβουν περισσότερη βοήθεια», σχολιάζει ο Ράιαν.

  • Να περάσουν το μήνυμα απόδοσης δικαιοσύνης στον ουκρανικό λαό, στο εσωτερικό της χώρας αλλά σε και όσους έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

naftemporiki.gr