Skip to main content

Ουκρανία: «Σαν ένα μέρος που έχει βγει από ταινία για το μετά την Ημέρα της Κρίσης, η Αβντιίβκα»

Ένα από τα πιο δύσκολα θέατρα μαχών του μετώπου, μαζί μ' εκείνο της Μπαχμούτ, η πόλη - Δύο νεκροί και 29 τραυματίες από ρωσικό βομβαρδισμό στη Σλαβιάνσκ

«Άλλη μια μέρα που άρχισε με την τρομοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το επιτιθέμενο κράτος έπληξε την πόλη μας του Σλαβιάνσκ.Ο εχθρός οφείλει να το γνωρίζει: η Ουκρανία δεν θα συγχωρήσει τα βασανιστήρια που προκαλούνται στο λαό μας, δεν θα συγχωρήσει τους νεκρούς της και αυτά τα τραύματα».  Αυτό, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό στη Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους ενώ σε 29 ανέρχονται οι τραυματίες

«Υπάρχουν δύο νεκροί και 29 τραυματίες στη Σλαβιάνσκ, διοικητικά κτίρια και γραφεία υπέστησαν ζημιές, όπως και πέντε πολυκατοικίες και επτά σπίτια», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο μέσω του Facebook, διευκρινίζοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις «έπληξαν το κέντρο της πόλης γύρω στις 10:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με δύο πυραύλους S-300».

Ο κυβερνήτης πρόσθεσε πως άλλη μια πόλη της περιφέρειας του Ντονέτσκ, η Ντρουζκίφκα, έγινε στόχος επίθεσης. «Δύο πύραυλοι S-300 έπληξαν το ορφανοτροφείο της Ντρουζκίφκα και το κατέστρεψαν σχεδόν εντελώς», δήλωσε προσθέτοντας πως το πλήγμα αυτό δεν προκάλεσε θύματα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Απομακρύνονται οι δημοτικοί υπάλληλοι

Στο μεταξύ η διοίκηση της πόλης Αβντιίβκα, επίσης στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα πως οι δημοτικοί υπάλληλοι απομακρύνονται, καθώς η πόλη βομβαρδίζεται τακτικά από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Η Αβντιίβκα μοιάζει όλο και περισσότερο σαν ένα μέρος που έχει βγει από ταινία για το μετά την Ημέρα της Κρίσης (…) Κατά συνέπεια, ελήφθη μια δύσκολη απόφαση να απομακρυνθούν (…) οι δημοτικοί υπάλληλοι που προσπάθησαν τουλάχιστον να διατηρήσουν την καθαριότητα και τη ζωτικότητα της πόλης», ανακοίνωσε ο Βιτάλιι Μπαραμπάς, επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης, με καταχώρισή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ίδιος «συνιστά εντόνως» να εγκαταλειφθεί η πόλη «επειδή οι ρωσικές ρουκέτες και τα βλήματα δεν φείδονται ουδενός».

Από το 2014

Τα ρωσικά στρατεύματα επιχειρούν εδώ και μήνες να καταλάβουν την Αβντιίβκα, η οποία βρίσκεται στη γραμμή του μετώπου από το 2014 και την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Μολονότι απέχει μόνο 13 χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ, την ελεγχόμενη από τους Ρώσους πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η πόλη εξακολουθούσε να αριθμεί 30.000 κατοίκους όταν το Κρεμλίνο εξαπέλυσε το Φεβρουάριο του 2022 την εισβολή στην Ουκρανία.

Σφυροκοπούμενη από το πυροβολικό και πιο πρόσφατα από την Πολεμική Αεροπορία, η πόλη δεν έχει πλέον παρά περίπου 2.300 κατοίκους, από τους οποίους οι 1.960 είναι καταγεγραμμένοι και λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια, είχε δηλώσει πρόσφατα ο Μπαραμπάς μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Αβντιίβκα είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο δύσκολα θέατρα μαχών του μετώπου, μαζί μ’ εκείνο της Μπαχμούτ, 60 χιλιόμετρα βορειότερα.

Τον Ιούνιο οι Ρώσοι είχαν αποκλείσει μία από τις δύο κύριες οδούς πρόσβασης στην πόλη και πάρει θέσεις ανατολικά και νότιά της. Τους τελευταίους μήνες προχώρησαν και κατέλαβαν χωριά που βρίσκονται νοτιοδυτικά και βόρεια, ώστε να πολιορκήσουν την Αβντιίβκα, καθώς δεν μπορούν να την καταλάβουν με μετωπική επίθεση.

Πηγή: ΑΜΠΕ