Skip to main content

ISW: Το «πείσμα» του Πούτιν οδηγεί σε «άσκοπες και επιβλαβείς» επιθέσεις σε Μπαχμούτ και Αβντιίβκα

REUTERS/Oleksandr Ratushniak

«Διαβάζοντας» τις κινήσεις του Ρώσου προέδρου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου  Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που τον υποδέχθηκε, δήλωσε έτοιμος να συζητήσει το σχέδιο του Πεκίνου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι κινεζικές προτάσεις θεωρούνται ασαφείς και ότι ευνοούν την Ρωσία, γι’ αυτό και τις έχει απορρίψει η Δύση. Την ίδια ώρα, και παρά την δηλωμένη διάθεση του Ρώσου προέδρου να μελετήσει την πρόταση της Κίνας, ειδικοί και αναλυτές διαπιστώνουν μια δυσαρμονία μεταξύ των όσων λέει και όσων δηλώνει μέσω των πράξεών του.

Ο Πούτιν φαίνεται να επενδύει στην συνέχιση των συγκρούσεων για διάφορους λόγους (ποντάρει στον χρόνο και την διάσπαση της αφοσίωσης της Δύσης, είναι θέμα προσωπικής επιβίωσης η παραμονή σε εμπόλεμη κατάσταση κτλ) και την διεκδίκηση πλήρους νίκης στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν φαίνεται να απορρίπτει την ιδέα που επικρατεί όλο και περισσότερο στον δυτικό λόγο ότι η τρέχουσα στρατιωτική πραγματικότητα απαιτεί ή υποστηρίζει μια επίλυση της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων», αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Αντίθετα- συνεχίζει η έκθεση- ο Πούτιν παραμένει επικεντρωμένος στην επίτευξη των αρχικών του πολεμικών στόχων μέσω των παρατεταμένων συγκρούσεων στην οποία κερδίζει είτε επιβάλλοντας τη θέλησή του στην Ουκρανία με τη βία είτε σπάζοντας τη βούληση της Ουκρανίας- που προϋποθέτει την εγκατάλειψη του Κίεβου από τη Δύση.

Οι επιτυχημένες ουκρανικές αντεπιθέσεις είναι σχεδόν σίγουρα απαραίτητες αλλά όχι επαρκείς για να πείσουν τον Πούτιν να διαπραγματευτεί με αποδεκτούς όρους.  Αντίθετα, ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να «διπλασιάζει» τις πολεμικές προσπάθειες συνεχίζοντας να κινητοποιεί τη βιομηχανική βάση της χώρας του και να βασίζεται σε διάφορα «σκιώδη» σχέδια κινητοποίησης για να δημιουργήσει την απαραίτητη μαχητική δύναμη, αναφέρει η έκθεση του ISW.

Η συνέχιση των ρωσικών επιθέσεων γύρω από το Μπαχμούτ και την Αβντιίβκα, καθώς και κατά μήκος του μετώπου του Λουγκάνσκ και της δυτικής περιφέρειας του Ντονέτσκ, είναι μια περαιτέρω ένδειξη ότι ο Πούτιν παραμένει προσηλωμένος στη νίκη σε έναν παρατεταμένο πόλεμο του οποίου η έκβαση καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη στρατιωτική πραγματικότητα στο έδαφος, σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank.

Πάντως, εκτιμούν ότι αυτές οι επιθέσεις έχουν πλέον γίνει όχι απλώς άσκοπες, αλλά στην πραγματικότητα επιβλαβείς για τις ρωσικές προετοιμασίες για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου, η οποία θα περιστρέφεται γύρω από την επερχόμενη ουκρανική αντεπίθεση.

«Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί ή δεν μπορούν να διώξουν τα ουκρανικά στρατεύματα από την Αβντιίβκα ή το Μπαχμούτ, αλλά δεν θα αποκτήσουν κανένα σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα επειδή δεν έχουν την ικανότητα να εκμεταλλευτούν τέτοιες προόδους. Οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν ελάχιστες πιθανότητες να επιτύχουν κέρδη- ακόμη και τακτικά σημαντικά- στο δυτικό Ντονέτσκ ή στο μεγαλύτερο μέρος της γραμμής του Λουγκάνσκ – ωστόσο οι επιθέσεις σε όλες αυτές τις περιοχές συνεχίζονται», σημειώνουν κάνοντας λόγο για «στρατηγικό παράπτωμα»

«Ξοδεύει τη περιορισμένη ρωσική μαχητική ισχύ επιδιώκοντας επιχειρησιακά ανούσια κέρδη αντί να θέτει όρους για να δεχτεί και να νικήσει μια ουκρανική αντεπίθεση που όλοι φαίνεται να περιμένουν άμεσα», αναφέρουν οι αναλυτές μιλώντας για «πείσμα» του Ρώσου προέδρου ο οποίος προσκολλάται σε επιθέσεις που θα είχαν νόημα σε μια παρατεταμένη σύγκρουση κατά την οποία όμως εξασθενούσε ή τέλειωνε η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Δεν αποκλείουν πάντως ότι επιμένει σε αυτές τις επιθέσεις για να μπορέσει να θέσει έπειτα όρο στις διαπραγματεύσεις την διεθνή αναγνώριση των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα που προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία τον προηγούμενο χρόνο.

naftemporiki.gr