Skip to main content

Ισραήλ: Κάνει πίσω ο Νετανιάχου;

REUTERS/Ronen Zvulun

Τι προβλέπει η μεταρρύθμιση που έχει βγάλει στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς.

Σε μεγάλη πολιτική κρίση βυθίζεται το Ισραήλ στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναμενόταν να ανακοινώσει σήμερα το πρωί την αναστολή της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται «πηγές κοντά στον πρωθυπουργό» της χώρας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ανέβαλε την προγραμματισμένη ανακοίνωσή του, εν μέσω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση. Προς το παρόν όμως δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου. Η ανακοίνωση αναμενόταν στις 10:00 ώρα Ελλάδας. Δεν έχει δοθεί νέα ώρα.

Η απόφαση για την αναστολή είναι απίθανο να έχει την υποστήριξη όλων των μελών του σκληροπυρηνικού συνασπισμού του, σχολίαζαν νωρίτερα οι Times of Israel. Και οι πρώτες αντιδράσεις δεν άργησαν. Μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Channel 12, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ απείλησε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Νωρίτερα πηγή από το κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, είχε επισημάνει μιλώντας στο Reuters ότι είναι πιθανό ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να αναστείλει το νομοσχέδιο. Άλλωστε μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν την απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του ενάντια του ιδιαίτερα αμφισβητούμενου σχεδίου για την αναμόρφωση του ισραηλινού δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση, υπουργούς του Λικούντ έδειχναν πρόθυμοι να πατήσουν φρένο στην αναθεώρηση. Ο υπουργός Πολιτισμού Μίκι Ζοχάρ, έμπιστος του Νετανιάχου, είχε πει ότι το κόμμα θα τον υποστηρίξει εάν αποφασίσει να σταματήσει τη δικαστική αναθεώρηση.

Στο μεταξύ την Δευτέρα και ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση. «Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ», ο Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση του Νετανιάχου, από τις δεξιότερες στην ιστορία της χώρας, να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να «σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία αμέσως».

Η προειδοποίηση από τον πρόεδρο του Ισραήλ υπογραμμίζει την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Ήρθε επίσης μετά από μια νύχτα διαμαρτυριών καθώς δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους το βράδυ της Κυριακής μετά την καρατόμηση του υπουργού Άμυνας της χώρας.

Ο Γιόαβ Γκάλαντ ήταν το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ που μίλησε εναντίον της μεταρρύθμισης, προειδοποιώντας ότι έχει διχάσει τη χώρα και πυροδοτεί αυξανόμενη δυσαρέσκεια στο στρατό.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος θα δώσει στον κυβερνητικό συνασπισμό τον τελευταίο λόγο για όλους τους διορισμούς δικαστών. Επιδιώκει επίσης να εγκρίνει νόμους που θα παρέχουν στο κοινοβούλιο την εξουσία να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου και να περιορίζει τη δικαστική αναθεώρηση των νόμων. Οι Ισραηλινοί διαδηλώνουν κατά της μεταρρύθμισης, η οποία πρόκειται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας, για 13 εβδομάδες.

naftemporiki.gr