Skip to main content

Μόσχα: Ξεκίνησαν οι επίσημες συνομιλίες Πούτιν – Σι στο Κρεμλίνο

Sputnik/Sergei Karpukhin/

Η ουκρανική κρίση και η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας στο επίκεντρο

Ξεκίνησαν οι επίσημες διμερείς συνομιλίες μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ, με τον Ρώσο πρόεδρο να καλωσορίζει τον Κινέζο ομόλογό του στο Κρεμλίνο.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην ουκρανική κρίση και στην εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας.

Οι δύο πρόεδροι έδωσαν τα χέρια και στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο για την ανάκρουση των εθνικών ύμνων πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, όπως έδειξαν τα πλάνα που προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Κινέζο πρόεδρο, ο Πούτιν είπε επίσης ότι έχει συζητήσει με τον Κινέζο ηγέτη το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε άλλωστε σήμερα στον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν ότι τα δύο έθνη θα πρέπει να προωθήσουν την ποιότητα και τον όγκο της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, μετέδωσε σήμερα το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV.

Ο Σι έφτασε χθες στη Μόσχα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που εξασφάλισε μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία νωρίτερα αυτό το μήνα.

Τη Δευτέρα ο Κινέζος και ο Ρώσος πρόεδρος πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν συνάντηση που διήρκησε 4,5 ώρες.

Πρόσκληση Σι Τζινπίνγκ σε Πούτιν να επισκεφθεί την Κίνα

«Έχουμε μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις σας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Θα συζητήσουμε, φυσικά, όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών σας, τις οποίες αντιμετωπίζουμε φυσικά, με σεβασμό», τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, υποδεχόμενος τον Κινέζο ομόλογό του σε μια άτυπη συνάντηση στο Κρεμλίνο τη Δευτέρα.

Όπως  μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti, o Πούτιν συνεχάρη τον Σι Τζιπίνγκ για την επανεκλογή του στην προεδρία της Κίνας για τρίτη φορά, γεγονός που- όπως είπε- δείχνει ότι ο λαός της Κίνας έχει εκτιμήσει το έργο του την προηγούμενη δεκαετία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ