Skip to main content

«Επίσκεψη ειρήνης»: Ο Σι φτάνει σήμερα στη Μόσχα

Sputnik/Aleksey Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Το ταξίδι του Κινέζου προέδρου στη Ρωσία σηματοδοτεί την πιο φιλόδοξη προσπάθειά του να μεσολαβήσει στην πιο αιματηρή σύγκρουση της Ευρώπης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τη Μόσχα επισκέπτεται σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στη Ρωσία, μια χώρα με την οποία η Κίνα έχει σημαντικούς διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς, είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο Σι στη Μόσχα εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Το ταξίδι του Σι στη Μόσχα έρχεται επίσης μετά τη διπλωματική επιτυχία της Κίνας για την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Ο Σι αναμένεται να συναντήσει διά ζώσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συνομιλώντας παράλληλα μέσω τηλεδιάσκεψης και με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Μάλιστα, σε άρθρο του Κινέχου προέδρου που δημοσιεύθηκε στη ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, ο Σι παρουσιάζει την επίσκεψή του σαν ένα «ταξίδι φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης», την ώρα που η Δύση αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τις σινορωσικές σχέσεις.

Ο Κινέζος ηγέτης αναμένεται να στείλει ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στον Ρώσο πρόεδρο, παρόλο που το Πεκίνο κάνει λόγο για «επίσκεψη ειρήνης» και μεσολάβηση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας πως πρόκειται για την πιο φιλόδοξη προσπάθεια του Σι να διαχειριστεί την κατάσταση όπως διαμορφώνεται από την πιο αιματηρή σύγκρουση της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον πρόεδρο Πούτιν για να υιοθετήσουμε μαζί ένα νέο όραμα» για τις διμερείς σχέσεις, τονίζει ο Κινέζος πρόεδρος στο άρθρο του. Από την πλευρά του, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε κινεζική εφημερίδα, ο Πούτιν χαιρετίζει «την επιθυμία της Κίνας να διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο στη διευθέτηση» της κρίσης και εκτιμά ότι «οι σινορωσικές σχέσεις έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους».

Η άφιξη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα προσφέρει επίσης μια ένεση οξυγόνου στον Πούτιν, ο οποίος είναι απομονωμένος διπλωματικά. Ο Σι συχνά αποκαλεί τον Ρώσο πρόεδρο «παλιό φίλο».

Ο Σι και ο Πούτιν θα έχουν μια πρώτη «ανεπίσημη» συνάντηση σήμερα πριν από ένα δείπνο και τις αυριανές τους συνομιλίες, δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ. Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν «κοινή ανακοίνωση (…) για την εμβάθυνση των στενών εταιρικών σχέσεων και για την είσοδο της στρατηγικής τους σχέσεις σε μια νέα εποχή», όπως και ένα έγγραφο που θα αναφέρεται στη διμερή οικονομική συνεργασία με ορίζοντα το 2030, πρόσθεσε.

Όμως, ενώ η «σταθερή» υποστήριξη του Σι στον Πούτιν του εξασφαλίζει ένα θερμό καλωσόρισμα στη Μόσχα στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εξασφάλιση της τρίτης θητείας του ως προέδρου, καθιστά επίσης πιο αμφιλεγόμενες τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου.  Έτσι, αν και το Κίεβο αντιμετώπισε με ψυχραιμία τις ασαφείς ειρηνευτικές προτάσεις της Κίνας, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τις απέρριψαν.

«Και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μια κατάσταση τύπου ”ας δώσουμε στον πόλεμο μια ευκαιρία”», σχολιάζει  ο Alexander Gabuev, διευθυντής του Carnegie Russia-Eurasia Center. «Σήμερα δεν είναι η κατάλληλη ώρα για τη διπλωματία».

Παρόλα αυτά, η επίσκεψη του Σι στη Μόσχα είναι μια ευκαιρία να προωθήσει την εικόνα του ως παγκόσμιου «πολιτικού» και να αμφισβητήσει την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ, αψηφώντας τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να απομονώσει τον Πούτιν, ο οποίος μετά την εισβολή έχει υποδεχθεί ελάχιστους ηγέτες στη Ρωσία, παρατηρεί επίσης το Bloomberg, σημειώνοντας επίσης πως για τον Πούτιν, η άφιξη του Σι είναι μια ευκαιρία να συσφίξει αυτό που έχει εξελιχθεί στην πιο σημαντική διεθνή σχέση του.

Άλλωστε η Κίνα δεν έχει καταδικάσει δημοσίως τη ρωσική εισβολή, επικρίνει τις ΗΠΑ για την παροχή όπλων στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ επειδή δεν έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες της Ρωσίας στο θέμα της ασφάλειας.

naftemporiki.gr