Skip to main content

Πόλεμος: Η Bloody Mary και το «πέρασμα» των Ουκρανόπουλων στην Ρωσία

Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και κατά της Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού η οποία κατηγορείται για τη μαζική απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία.

Την περασμένη άνοιξη εμφανίστηκαν για πρώτη φορά αναφορές ότι παιδιά Ουκρανών από τα κατεχόμενα εδάφη, μεταφέρονταν στη Ρωσία και μάλιστα υιοθετούνταν από ρωσικές οικογένειες.

Οι ίδιες καταγγελίες αφορούσαν παιδιά των οποίων οι γονείς τα είχαν στείλει σε ρωσικά “θερινά στρατόπεδα” από τα οποία δεν επέστρεψαν ποτέ, παιδιά των οποίων οι γονείς συνελήφθησαν από τις ρωσικές αρχές κατοχής, και παιδιά που έμειναν ορφανά από τις μάχες.

Η Ρωσία παρουσίασε τις ενέργειές της ως ανθρωπιστική αποστολή για να τα σώσει από τον πόλεμο. Αλλά η Ουκρανία την κατηγορεί για γενοκτονία.

Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών, προέρχεται από τις κατεχόμενες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας: Χερσώνα, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, καθώς και από μια μικρή περιοχή της περιοχής του Μυκολαίβ.

Σήμερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, εκτός από το ένταλμα  σύλληψης για εγκλήματα πολέμου που εξέδωσε σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου, εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης κατά της Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Γραφείο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία κατηγορείται για τη μαζική απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία. Η Μπέλοβα έχει μάλιστα και το παρατσούκλι “Bloody Mary”

Δήθεν ορφανά

Η Ρωσία έχει παραδεχτεί ότι κρατά τουλάχιστον 1.400 Ουκρανόπουλα, τα οποία χαρακτηρίζει ορφανά, αν και έχει αναφέρει ότι τουλάχιστον 2.000 έχουν ταξιδέψει στη Ρωσία ασυνόδευτα. Επιπλέον, αρκετές εκατοντάδες παιδιά παραμένουν στη Ρωσία αφού συμμετείχαν σε στρατόπεδα “επανεκπαίδευσης” με τη συγκατάθεση των γονέων τους, αλλά στη συνέχεια δεν επέστρεψαν.

Σύμφωνα με την Μπέλοβα: «Τα παιδιά δεν θέλουν να επιστρέψουν στους γονείς τους, αγαπούν τη Ρωσία τώρα».

Για τα παιδιά της Ουκρανίας, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «The Day After Tomorrow» για να τα βοηθήσει να ενταχθούν στη ρωσική ζωή.

Η Μπέλοβα μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο, ανέβασε  ειδυλλιακές φωτογραφίες από φωτιές δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα,  λέγοντας ότι τα παιδιά της Ουκρανίας από την περιοχή του Ντόνετσκ βρίσκονται σε αυτήν την «εξαιρετική κατασκήνωση ».

Τα αναγνωρίζουν στα βίντεο

Αλλά πολλά από τα υποτιθέμενα «ορφανά» έχουν ζωντανούς συγγενείς, οι οποίοι τα αναζητούν απεγνωσμένα.

Οι ρωσικές αρχές δεν τα κατονομάζουν, ούτε δίνουν λεπτομέρειες σχετικά με την καταγωγή τους ή το πού ζουν στη Ρωσία, καθιστώντας δύσκολο για τις ουκρανικές και τις διεθνείς αρχές να τα εντοπίσουν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συγγενείς έχουν αναγνωρίσει τα παιδιά τους μέσω βίντεο που έχουν αναρτηθεί από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και έχουν κάνει εκστρατεία για την επιστροφή τους.

naftemporiki.gr