Skip to main content

Αμερικανικό πυρηνικό εργοστάσιο ανέφερε διαρροή ραδιενεργού νερού

REUTERS/Mike Blake//File Photo

Η διαρροή ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν ενημέρωσαν το κοινό μέχρι την Πέμπτη.

Οι αρχές παρακολουθούν τον καθαρισμό της διαρροής 400.000 γαλονιών (1,5 εκατ. λίτρων) ραδιενεργού νερού από τοπικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Μινεσότα, σύμφωνα με το BBC.

Η Xcel Energy, η εταιρεία κοινής ωφέλειας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, δήλωσε ότι η διαρροή «περιορίστηκε πλήρως επί τόπου και δεν έχει εντοπιστεί πέρα από την εγκατάσταση». Αξιωματούχοι της πολιτείας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Η διαρροή ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν ενημέρωσαν το κοινό μέχρι την Πέμπτη. Το νερό περιέχει τρίτιο, ένα συνηθισμένο υποπροϊόν της λειτουργίας πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ένα φυσικό ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, το τρίτιο εκπέμπει μια ασθενή μορφή β-ακτινοβολίας που δεν ταξιδεύει πολύ μακριά στον αέρα και δεν μπορεί να διαπεράσει το ανθρώπινο δέρμα, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή Πυρηνική Ρυθμιστική Επιτροπή (NRC). Διαρροές τριτίου συμβαίνουν κατά καιρούς σε πυρηνικά εργοστάσια, αλλά συνήθως περιορίζονται επιτόπου και σπάνια επηρεάζουν τη δημόσια υγεία ή ασφάλεια, λέει η NRC.

Η Xcel ανακάλυψε για πρώτη φορά τη διαρροή στις 21 Νοεμβρίου, από έναν σωλήνα μεταξύ δύο κτιρίων στο εργοστάσιο Monticello. Το εργοστάσιο απέχει περίπου 56 χιλιόμετρα (35 μίλια) από την πολυπληθέστερη πόλη της πολιτείας, τη Μινεάπολη, κατά μήκος του ποταμού Μισισιπή, πάνω από το ρεύμα. Η εταιρεία δήλωσε ότι ειδοποίησε την πολιτεία και την NRC την επόμενη ημέρα.

«Εάν σε οποιοδήποτε σημείο υπήρχε ανησυχία για τη δημόσια ασφάλεια, θα είχαμε φυσικά, αμέσως, παράσχει περισσότερες πληροφορίες. Αλλά θέλαμε επίσης να βεβαιωθούμε ότι κατανοήσαμε πλήρως τι συνέβαινε προτού αρχίσουμε να εκφράζουμε ανησυχίες στο κοινό γύρω μας», δήλωσε ο Κρις Κλαρκ, πρόεδρος της Xcel Energy-Minnesota, North Dakota και South Dakota, στο CBS News, τον αμερικανικό εταίρο του BBC. «Η Xcel Energy έλαβε γρήγορα μέτρα για να περιορίσει τη διαρροή στο χώρο του εργοστασίου, η οποία δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια της τοπικής κοινότητας ή του περιβάλλοντος», ανέφερε η εταιρεία κοινής ωφέλειας με έδρα τη Μινεσότα σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Αξιωματούχοι της Πολιτείας δήλωσαν ότι περίμεναν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες προτού δημοσιοποιήσουν τη διαρροή, αλλά επιβεβαίωσαν ότι το νερό παραμένει περιορισμένο στην ιδιοκτησία της Xcel και δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

naftemporiki.gr