Skip to main content

Το «τρένο φάντασμα» του Πούτιν

Μιχαήλ Κορότκοφ: Ο άνθρωπος που φωτογράφισε την πολυτελή,  θωρακισμένη αμαξοστοιχία με την οποία ταξιδεύει ο Ρώσος πρόεδρος.

Το χόμπι του Μιχαήλ Κορότκοφ ήταν όχι μόνο να βλέπει, αλλά και να φωτογραφίζει τα … τρένα να περνούν. Ένα χόμπι που έβαλε όμως σε μπελάδες τον ηλικίας 31 ετών Ρώσο, όταν ξεκίνησε να κυνηγά για να φωτογραφίσει το πιο ακριβοθώρητο τρένο στη Ρωσία τρένο: την πολυτελή,  θωρακισμένη αμαξοστοιχία με την οποία ταξιδεύει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πρόκειται για ένα τρένο φάντασμα, που ταξιδεύει μυστικά, χωρίς αριθμό αναγνώρισης και τα παράθυρα  να είναι πάντα κλειστά, όπως λέει ο Κορότκοφ στην Washington Post. «Οι κανονικοί θνητοί δεν ταξιδεύουν σε ένα τέτοιο τρένο», έγραψε ο Μιχαήλ Κορότκοφ όταν δημοσίευσε για πρώτη φορά  στο προσωπικό του blog μια εικόνα από το «τρένο φάντασμα», τον Νοέμβριο του 2018.

Ο νεαρός Ρώσος είπε ότι τράβηξε πολλές φωτογραφίες από το τρένο του Πούτιν, αλλά δημοσίευσε μόνο μερικές στο διαδίκτυο για να «μην τραβήξει την προσοχή». Παρά τις προφυλάξεις, ωστόσο, το χόμπι του, μετατράπηκε σε πρόβλημα: Η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB, τον έβαλε στο στόχαστρο.

Όπως λέει ο ίδιος, τον Μάιο του 2021, παράξενα μηνύματα εμφανίστηκαν στη σελίδα του στο YouTube : Απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, λέξη προς λέξη, μεταξύ του ίδιου και ενός φίλου του. «Ήταν ανησυχητικό να βλέπεις τις συνομιλίες μας ..με σχόλια», ομολόγησε, υποθέτοντας ότι κατέληξε υπό την επιτήρηση της FSB για το πάθος του για το τρένο του Πούτιν. Από τότε ο Κορότκοφ σταμάτησε να δημοσιεύει εικόνες στο blog του μετά από 11 χρόνια δραστηριότητας, φοβούμενος για τη ζωή του.

Ταξίδια με τρένο

O Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να μην προτιμά τα αεροπορικά ταξίδια φοβούμενος πιθανές επιθέσεις και ταξιδεύει κυρίως σε όλη τη Ρωσία με το θωρακισμένο τρένο, όπως αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα Dossier Center, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές και υπαλλήλους της προεδρικής διοίκησης, στο Κρεμλίνο. Ο Πούτιν φέρεται να ταξιδεύει συχνά με το τρένο αυτό στην εξοχική κατοικία του στο Βαλντάι, 400 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας.

Σε αντίθεση με τα αεροπλάνα, τα τρένα είναι  δύσκολο να εντοπιστούν. Επιπλέον, το κανονικό χρονοδιάγραμμα των ρωσικών σιδηροδρόμων προσαρμόζεται εύκολα, όταν χρειάζεται: «Οταν ο Πούτιν ταξιδεύει με το ειδικό θωρακισμένο τρένο του, φτάνει στον προορισμό του με τη μέγιστη ταχύτητα και χωρίς ενδιάμεσες στάσεις».

Η διαδικτυακή πύλη Project γράφει ότι « έχουν κατασκευαστεί ή ανακαινιστεί οι σιδηροδρομικές γραμμές που οδηγούν σε όλες τις κύριες κατοικίες του Βλαντιμίρ Πούτιν». Μυστικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί έχουν επίσης κατασκευαστεί κοντά σε αυτά τα κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του Σότσι. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο Πούτιν χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το ειδικό αυτό τρένο το 2014, αλλά πραγματοποίησε πολλά ταξίδια από το φθινόπωρο του 2021, όταν η Ρωσία άρχισε να προετοιμάζεται ενεργά για πόλεμο κατά της Ουκρανίας, με συγκεντρώσεις στρατευμάτων στα σύνορα. Εκτός από τον Πούτιν, μόνο ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούτιν, επιτρέπεται να χρησιμοποιεί αυτό το τρένο.

Καλά καμουφλαρισμένο και ειδικά εξοπλισμένο

Η ιστοσελίδα «Dossier Center», γράφει ότι  θωρακισμένο τρένο του Πούτιν έχει ένα υπνοδωμάτιο και ένα γραφείο για τον πρόεδρο. Διατίθενται επίσης βαγόνια για την φρουρά ασφαλείας και  συνεδριάσεις .Από έξω, το τρένο δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει  από τα συνηθισμένα ρωσικά τρένα μεγάλων αποστάσεων. Είναι επίσης βαμμένο γκρι και έχει τις ίδιες κόκκινες ρίγες στο πλάι.

Μόνο με πιο προσεκτική ματιά, μπορεί να φανεί ότι πρόκειται για ειδικό τρένο. Η αμαξοστοιχία κινείται με τεράστιες ντιζελομηχανές. Τα μεμονωμένα βαγόνια έχουν έξι άξονες αντί για τέσσερις, πιθανώς λόγω του πρόσθετου βάρους της θωράκισης. Επιπλέον, στις οροφές των βαγονιών υπάρχουν κεραίες που προστατεύονται από ειδικό κάλυμμα.

Εξόριστος στην Σρι Λάνκα

Ο Κορότκοφ, που πρώτος αποκάλυψε το τρένο του Πούτιν, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία αποφάσισε να φύγει από τη Μόσχα για το Καζακστάν. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Ινδία και αργότερα στη Σρι Λάνκα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα, διδάσκοντας διαδικτυακά, μαθήματα υπολογιστών.

«Όλη μου η ζωή είναι στο σακίδιο μου: ο φορητός υπολογιστής μου, το διαβατήριο και το κινητό μου τηλέφωνο», λέει ο νεαρός Ρώσος. Όπως εκτιμά με πικρία, μπορεί να περάσει πολύς καιρός ακόμα μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μέχρι τότε δηλώνει έτοιμος να μετακινηθεί σε όλο τον κόσμο. «Χρειάζομαι μόνο ηλεκτρικό ρεύμα για το laptop και το Wi-Fi για να κάνω τη δουλειά μου».  Προς το παρόν, ο Κορότκοφ ανεβάζει ταξιδιωτικά βίντεο στο κανάλι του στο YouTube, αντί για πλάνα τρένων- ένα χόμπι που τον έβαλε σε  μπελάδες!