Skip to main content

Μαλάουι: 190 θύματα από την «επέλαση» του κυκλώνα Φρέντι

REUTERS/Eldson Chagara

Ο κυκλώνας Φρέντι έπληξε την κεντρική Μοζαμβίκη το Σάββατο, ξεριζώνοντας στέγες από κτίρια και προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες γύρω από το λιμάνι του Κελιμάνε, προτού κινηθεί προς την ενδοχώρα προς το Μαλάουι.

Ο κυκλώνας Φρέντι, μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έχουν καταγραφεί ποτέ στο νότιο ημισφαίριο, σκότωσε 190 ανθρώπους στο Μαλάουι, αφού σάρωσε τη νότια Αφρική για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση του Μαλάουι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο Μπλάντιρε ήταν από τις πιο σκληρά πληγείσες. Οι σοβαρές πλημμύρες και οι βροχές προκάλεσαν ζημιές σε δρόμους και γέφυρες, δυσχεραίνοντας τις επιχειρήσεις ανακούφισης.

Ο κυκλώνας Φρέντι άφησε επίσης ίχνη καταστροφής στη Μοζαμβίκη, όπου προσγειώθηκε το Σαββατοκύριακο. Περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι εκεί αναζητούσαν καταφύγιο μακριά από τα σπίτια τους. Ο τελευταίος απολογισμός των νεκρών στο Μαλάουι είναι ένα άλμα από τους 99 που αναφέρθηκαν τη Δευτέρα, δήλωσε το Τμήμα Υποθέσεων Διαχείρισης Καταστροφών. Καθώς οι σφοδρές βροχοπτώσεις συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα, 584 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 37 εξακολουθούν να αγνοούνται, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Οικογένειες συντετριμμένες από τη θλίψη εθεάθησαν να περιμένουν να παραλάβουν τα πτώματα συγγενών τους από το νεκροτομείο του κεντρικού νοσοκομείου Queen Elizabeth στο Μπλάντιρε.

Οι κατολισθήσεις λάσπης που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις δυσκόλεψαν την παροχή αρωγής στους πληγέντες, ανέφεραν οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. «Πρόκειται για μια δύσκολη επιχείρηση με την έννοια ότι υπήρξαν περιστατικά κατολισθήσεων και έτσι οι άνθρωποι εγκλωβίζονται σε αυτές τις συσσωρεύσεις λάσπης», δήλωσε ο Εστέρε Τσόκα, ειδικός σε θέματα έκτακτης ανάγκης στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF στο Μαλάουι. «Οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν ένα μέρος για να παραμείνουν εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα».

Ο Φρέντι έπληξε την κεντρική Μοζαμβίκη το Σάββατο, ξεριζώνοντας στέγες από κτίρια και προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες γύρω από το λιμάνι του Κελιμάνε, προτού κινηθεί προς την ενδοχώρα προς το Μαλάουι.

Η πλήρης έκταση των ζημιών και των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές στη Μοζαμβίκη δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, αλλά ο συνολικός αριθμός των νεκρών εκτιμάται τώρα σε περισσότερους από 220 στο Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη και τη Μαδαγασκάρη από τότε που ο Φρέντι έφτασε για πρώτη φορά στη στεριά τον Φεβρουάριο.

naftemporiki.gr