Skip to main content

Μόσχα: «Απόπειρα πραξικοπήματος» στη Γεωργία

REUTERS/Irakli Gedenidze

«Υποκινούμενες οι διαδηλώσεις».

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει ξένες χώρες ότι υποκινούν τις μαζικές διαδηλώσεις στη Γεωργία, τις οποίες παρομοίασε με «απόπειρα πραξικοπήματος» που έχει σχεδιαστεί για να σκορπίσει την ένταση στα σύνορα της Ρωσίας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι μεγάλες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα, του θύμισαν την επανάσταση του Μαϊντάν το 2014 στην Ουκρανία, που από τη ρωσική πλευρά χαρακτηρίζεται πραξικόπημα με υποκίνηση της Δύσης, που παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο αφότου εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια ο ρωσικός στρατός πριν από έναν χρόνο.

Έπειτα από τρεις ημέρες κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, που αμαυρώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις από βίαια επεισόδια, το γεωργιανό κοινοβούλιο εντέλει απέσυρε το αμφιλεγόμενο κείμενο, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης την απελευθέρωση των ανθρώπων που είχαν τεθεί υπό κράτηση την Τρίτη και την Τετάρτη. Όμως οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν με τους διαδηλωτές να ζητούν ένα φιλοευρωπαϊκό μέλλον.

naftemporiki.gr